Το ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ που κάνουμε με τα μωρά στο κάθισμα αυτοκινήτου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για να μεταφέρεις με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο, δεν αρκεί μόνο να αγοράσεις το κατάλληλο για την ηλικία του κάθισμα. Πρέπει να το εγκαταστήσεις σωστά στο αυτοκίνητο, αλλά και να δέσεις σωστά το παιδί με τις ζώνες του. Μην σας φαίνεται αυτονόητο. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών κάνει δυστυχώς κάποιο λάθος σε ένα από αυτά τα δύο. Ή και στα δύο.

Το συνηθέστερο λάθος είναι να δένεις μεν το παιδί, αλλά να το δένεις… χαλαρά. ΜΗΝ το κάνετε. Οι ζώνες πρέπει να εφαρμόζουν ΣΦΙΧΤΑ πάνω στο παιδί, ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης να καταφέρουν να κρατήσουν το βάρος του και να μην τρανταχτεί το σώμα προς τα μπροστά.

Ειδικά τώρα το χειμώνα, πρέπει να προσέχουμε και το θέμα των μπουφάν. Τα περισσότερα μπουφάν είναι ενισχυμένα ή/και φουσκωτά. Έτσι, δένοντας το παιδί στο κάθισμα αυτοκινήτου ΜΕ το μπουφάν, δεν το δένεις τόσο σφιχτά όσο θα έπρεπε, μιας και τα περισσότερα μπουφάν έχουν μέσα τους εγκλωβισμένο αέρα. Σε περίπτωση κρούσης, λοιπόν, καθώς το σώμα του παιδιού κινείται προς τα εμπρός, ο αέρας φεύγει από το μπουφάν και οι ιμάντες είναι πια πολύ χαλαροί για να συγκρατήσουν το σωματάκι όπως θα έπρεπε.

Για να καταλάβετε τι εννοούμε, κάντο το παρακάτω τεστ:

– Δέστε το παιδί σας στο κάθισμα ενώ φοράει το μπουφάν

– Στη συνέχεια λύστε τις ζώνες ΧΩΡΙΣ να τις χαλαρώσετε

– Βγάλτε το παιδί από το κάθισμα, βγάλτε το μπουφάν και ξαναβάλτε το στο κάθισμα

– Δέστε τις ζώνες, χωρίς να τις αυξομειώσετε. Κατά πάσα πιθανότητα θα παρατηρήσετε ότι οι ζώνες δένουν πολύ χαλαρά πάνω στο σώμα του. Αυτό το κενό (μεγαλύτερο από δύο δάχτυλα) δείχνει ότι το μπουφάν είναι ακατάλληλο για να φοριέται στο αυτοκίνητο. Αν πάλι οι ζώνες εξακολουθούν να κάθονται σωστά πάνω στο σώμα του παιδιού, τότε το μπουφάν «περνάει το τεστ» και μπορεί να φορεθεί κατά τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Κακά τα ψέματα όμως… τα περισσότερα μπουφάν είναι τόσο ενισχυμένα που καλό θα ήταν να μην τα φορούν τα παιδιά όσο είναι δεμένα στο κάθισμα.

Δείτε τις ΠΑΡΑΚΑΤΩ εικόνες για να καταλάβετε τι εννοούμε:

Ωραία τα εξηγεί και αυτή η μαμά:

{youtube}CNGT9eBL_gg{/youtube}

Tι κάνουμε λοιπόν; Είτε ανάβουμε τη θέρμανση (άλλωστε δεν ζούμε και στην Αλάσκα -ευτυχώς!), είτε σκεπάζουμε το παιδί με ένα κουβερτάκι, είτε -αν το παιδί είναι μεγαλύτερο- του φοράμε το μπουφάν ανάποδα, αφού πρώτα το δέσουμε στο κάθισμα. Ότι και αν χρησιμοποιήσετε, σιγουρευτείτε ότι δεν μπαίνει κάτω από τις ζώνες ή πίσω από την πλάτη του παιδιού!

Υπάρχουν επίσης υφάσματα, όπως το φλις, που ζεσταίνουν το σώμα, χωρίς να δίνουν τόσο «ψεύτικο» όγκο. Δοκιμάστε τα, τεστάρετε και επιλέξτε!

Και φυσικά… μοιραστείτε την πληροφορία και με άλλους γονείς!

Better safe, than sorry!