Ο καλύτερος τρόπος να κάνετε το παιδί να σας ακούσει

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!

Μπορεί να’ χετε δοκιμάσει πολλές μεθόδους και πρακτικές επιστημόνων και μη, για το πώς να κάνετε -επιτέλους- τα παιδιά να σας ακούσουν. Κάποιες από αυτές σίγουρα έχουν αποτέλεσμα, όμως ίσως απαιτούν αρκετή προετοιμασία και… εξάσκηση μέχρι να τα καταφέρετε. Το κόλπο, όμως, για να κερδίσετε αρχικά την προσοχή τους και στη συνέχεια να τους βάλετε όρια είναι πολύ πιο απλό: να κατεβείτε στο ύψος τους και να τα κοιτάξετε στα μάτια. Τόσο εκείνα όσο και εσείς, έχετε να κερδίσετε πολλά από αυτή την απλή κίνηση.

Πειθαρχία με αγάπη

Φυσικά, δεν αρκεί μόνο η οπτική επαφή για να κάνετε το παιδί να σας ακούσει. Αν αυτή η πρακτική συνοδεύεται από φωνές, νεύρα, ακόμα και βία (κάποιοι γονείς συνηθίζουν να «τραντάζουν» το παιδί από τους ώμους την ώρα που το μαλώνουν, μία κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί ακόμα κι επικίνδυνη για την υγεία του), τότε φυσικά δεν έχει κανένα νόημα ούτε πρόκειται να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Αντ’ αυτού, λοιπόν, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να εφαρμόσετε τα εξής: πάρτε πρώτα μια βαθιά ανάσα, κατεβείτε στο ύψος του παιδιού, πιάστε τρυφερά με τα χέρια σας τις παλάμες του, κοιτάξτε το στα μάτια και έπειτα μιλήστε του με σταθερή φωνή. Ρωτήστε το τι το απασχολεί και τι μπορεί να το κάνει να νιώσει καλύτερα. Φροντίστε να παραμείνετε συνεπής σ’ αυτά που λέτε, να αποφεύγετε τα «όχι» και να προτιμάτε την τεχνική του «ναι» που είναι πιο εποικοδομητική.

Δείχνετε στο παιδί ότι το σέβεστε

Μ’ αυτόν τον τόσο απλό τρόπο, του δείχνετε όχι μόνο ότι είστε εκεί για εκείνο και ότι του δίνετε πραγματικά την προσοχή σας (κι αυτό είναι κάτι που πραγματικά επιζητούν τα παιδιά) αλλά και ότι το σέβεστε. Πολλές φορές τα παιδιά αντιδρούν υπερβολικά όχι γιατί δεν γίνεται το δικό τους, αλλά γιατί νιώθουν ότι οι γονείς τους τα αγνοούν.

Η οπτική επαφή είναι ο τρόπος να έρθετε πιο κοντά ακόμα και στις περιπτώσεις που η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει. Θα δείτε ότι, αν εξηγήσετε με ψυχραιμία και σεβασμό στο παιδί ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό που ζητάει ή αν προτείνετε μια συμβιβαστική λύση, ενώ το κοιτάτε στα μάτια, θα γίνει σίγουρα πολύ πιο συνεργάσιμο.

Δεν είστε πια μια «απειλή»

Φτιάξτε για μια στιγμή την αντίστοιχη εικόνα στο μυαλό σας, βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού. Τότε, θα δείτε μπροστά σας έναν μεγάλο, που σας περνά σε ύψος, να φωνάζει θυμωμένος. Τα αμέτρητα συναισθήματα που ήδη νιώθει το παιδί ότι το πνίγουν, εκείνη την ώρα διογκώνονται. Ο φόβος, ο θυμός και ο εγωισμός αναμιγνύονται και η κατάσταση μπορεί μόνο να επιδεινωθεί.

Αντίθετα, με την οπτική επαφή το παιδί θα σας δει ως ίσο του, σταδιακά η ένταση θα αποκλιμακωθεί και εκείνο θα ηρεμήσει και θα σας ακούσει. Το να μην σας νιώθει σαν τον «κακό» ενήλικα είναι το πρώτο βήμα για να κερδίσετε την προσοχή και τον σεβασμό του.

Το παιδί επικεντρώνεται σε εσάς

Όλοι οι γονείς ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι για ένα μικρό παιδί να συγκεντρωθεί σ’ αυτό που του ζητάς και να σε προσέξει όταν του μιλάς, πόσο μάλλον όταν προσπαθείς να το πειθαρχήσεις και… δεν του αρέσει αυτό που ακούει. Με την οπτική επαφή όμως, θα καταφέρετε να κάνετε το μικρό σας να προσέχει μόνο εσάς, απομονώνοντάς το από οτιδήποτε άλλο μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή.

Ηρεμείτε κι εσείς

Αυτή η τόσο απλή κίνηση είναι αρκετή για να ηρεμήσει όχι μόνο το παιδί αλλά και εσάς. Θα δείτε ότι έτσι θα καταφέρετε να συγκρατήσετε τον εαυτό σας και έτσι να μην πείτε ή να κάνετε πράγματα για τα οποία στη συνέχεια θα μετανιώσετε. Αφού ο μεγάλος θυμός υποχωρήσει, μια αγκαλιά θα βοηθήσει και τους δυο σας να αποφορτιστείτε.

Πηγή:mama365.gr