Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής – Tι θα ζητήσει ο Τσίπρας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με τα κενά και τις επιφυλάξεις για τη συμφωνία με την Τουρκία να παραμένουν και την ευρωπαϊκή ηγεσία να παραδέχεται ότι υπάρχει ακόμη «κατάλογος ζητημάτων» που την εμποδίζουν, συγκαλείται η νέα Σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε έχει σαφέστερους «αστερίσκους» για τη βίζα, αλλά δεν περιέχει σημαντικές αλλαγές, ενώ οι ηγεσίες έχουν φροντίσει να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου: «Οι τρεις βασικές αρχές είναι, πρώτον, η συμφωνία να γίνει αποδεκτή από όλα τα μέλη της ΕΕ, μεγάλα και μικρά, δεύτερον, να συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και τρίτον να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και στην ανάπτυξη της κοινής μας στρατηγικής».

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά, ειλικρινά, πιο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.

Ο Τσίπρας είδε Μέρκελ, Ολάντ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο προέδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο με βασική θέση την ανάγκη επίτευξης μιας αξιόπιστης συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ώστε να υπάρξει ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως η Σύνοδος δεν θα καταλήξει σε θεαματικά αποτελέσματα, καθώς ήδη πολλές χώρες-μέλη της «ευρωοικογένειας» αρνούνται να αποδεχθούν τις απαιτήσεις που έχει θέσει η Άγκυρα.

Εξίσου προβληματική χαρακτηρίζεται και η στάση των χωρών του Βίζενγκραντ που, όπω όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν στην απόφασή τους για το κλείσιμο του λεγόμενου «Βαλκανικού Διαδρόμου», γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την Ελλάδα, η οποία κατακλύζεται από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Εντούτοις, η Αθήνα αναμένει τη δέσμευση της Ευρώπης των 28 στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ αλλά και της επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη λύση επί του προσφυγικού.

Κατά τα λοιπά, οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο, όπως τους περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είναι οι εξής:

-Αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
-Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
-Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.
-Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
-Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
-Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.