Ξεκίνησε η δίκη του Στρος Καν για υπόθεση μαστροπείας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ξεκίνησε σήμερα, σε δικαστήριο της πόλης Λίλ, η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν που είναι κατηγορούμενος για υπόθεση μαστροπείας (σ.σ: ένα ευρύ αδίκημα, το οποίο, κατά το γαλλικό δίκαιο, υποβοηθά ή ενθαρρύνει την πράξη της πορνείας) και συμμετοχή σε "δίκτυο πορνείας" που δραστηριοποιείτο σε ξενοδοχεία.

Ο 65χρονος Στρος - Καν, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη είναι αντιμέτωπος με μια πολύ σοβαρή υπόθεση αδικήματος που μπορεί να του επιφέρει 10ετή φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση "Κάρλτον", όπως έγινε γνωστή, η οποία πήρε το όνομά της από ένα ξενοδοχείο στη Λιλ, αφορά στα "ροζ" πάρτι, στα οποία συμμετείχε ο Στρος-Καν, ο οποίος κάποτε προαλείφετο για επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει πως ναι μεν συμμετείχε σε πάρτυ ομαδικού σεξ, αλλά δεν γνώριζε ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτά ήταν πόρνες.

Ο Στρος - Καν έμπλεξε σε αυτήν την υπόθεση το 2011 όταν και αναφέρθηκε από εκδιδόμενες στο ξενοδοχείο κατά την ανάκρισή τους από τις αρχές και για τον λόγο αυτόν η έρευνα διευρύνθηκε.

Μαζί με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ κατηγορούνται άλλα 13 άτομα: από μικροεπιχειρηματίες, έναν ξενοδόχο, έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας κι έναν δικηγόρο μέχρι τον επονομαζόμενο "Ντοντό ο Σαλαμούρας" (Dodo la Saumure), η "Ντοντό ο Νταβατζής", έναν ιδιοκτήτη οίκου ανοχής, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι ενόψει της εμφάνισής του στο δικαστήριο έκανε ...λεύκανση στα δόντια του στην Ισπανία. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.

Η δίκη που ξεκίνησε σήμερα αναμένεται να κρατήσει τρεις εβδομάδες. Σε αυτήν θα προεδρεύουν τρεις δικαστές, αλλά δεν θα υπάρχουν ένορκοι. Ο ίδιος ο Στρος-Καν δεν αναμένεται να καταθέσει πριν από τις 10 Φεβρουαρίου, αλλά ήταν και σήμερα στο δικαστήριο.