ΔΕΣΦΑ: Δηλώνουν “ζεστοί” οι Αζέροι, αποχωρούν οι Βέλγοι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με το ενδιαφέρον μας για την απόκτηση της εταιρείας, τονίζει στο Capital.gr ο επικεφαλής της Socar Greece Anar Mammadov, ο οποίος χθες μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του ΤΕΕ επανέλαβε ότι το Αζερμπαϊτζάνπροσβλέπει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Οι δηλώσεις του στελέχους της θυγατρικής της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, έρχονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία φουντώνει η φημολογία ότι το deal για την πώληση της ελληνικής εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί.

Η φημολογία εντείνεται ακόμη περισσότερο μετά τις πληροφορίες που θέλουν το διοικητικό συμβούλιο της βελγικής Fluxys, να αποφασίζει αρνητικά στην πρόταση για επένδυση στην ελληνική εταιρεία. Θυμίζουμε ότι μετά το διαγωνισμό του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει προκειμένου να εγκρίνει τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν να παραχωρήσει ποσοστό τουλάχιστον 17% σε ευρωπαϊκή εταιρεία για λόγους συμμόρφωσης με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για την ενέργεια και τον ανταγωνισμό. 

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου ήταν και η Fluxys σε κοινοπραξία με την ισπανική Enagas. Η απόφαση των Βέλγων ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα. Ενδεικτικές του κλίματος μάλιστα είναι οι παρατηρήσεις του Rudy Van Beurden, Communication Manager, της Fluxys, στο χθεσινό συνέδριο, ο οποίος εκτίμησε ότι οι επενδύσεις σε υφιστάμενα δίκτυα ενέχουν επιχειρηματικό κίνδυνο στην τρέχουσα συγκυρία. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν και η ιταλική Snam, που είχε καταρχάς εκδηλώσει ενδιαφέρον στο ΤΑΙΠΕΔ, να έχει επίσης αποσυρθεί.

Την ίδια στιγμή, καθώς το Αζερμπαϊτζάν πλήττεται από την κρίση στην αγορά του πετρελαίου και τις χαμηλές τιμές που επηρεάζουν όχι μόνο το πετρέλαιο αλλά και το φυσικό αέριο, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Μετά από δύο υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος μάνατ, η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι πολύ δύσκολα θα δοθούν το 2016 τα χρήματα που προσφέρθηκαν το 2013 στο διαγωνισμό (400 εκατ. ευρώ).

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων με την Επιτροπή, οι αζέροι εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να δώσουν μεγαλύτερο ποσοστό σε τρίτη εταιρεία ή κοινοπραξία από το 17% που τους ζητήθηκε, φτάνοντας ακόμη και στο 30%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις Μαμάντοφ, δεν θα ήθελε να θεωρηθεί εκείνη υπεύθυνη για πιθανό ναυάγιο στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Τώρα εάν πράγματι η Socar επιθυμεί την ολοκλήρωση της εξαγοράς ή αντίθετα προσβλέπει σε μια εύσχημη αποχώρηση από τη συμφωνία, λόγω της αλλαγής των συνθηκών που αντικειμενικά έχει επέλθει τρία χρόνια μετά το διαγωνισμό, αυτό απομένει να φανεί στην πράξη. 

capital.gr