Θρήνος στο Λίβανο: Έξι χρόνια παρέμενε σε αποθήκη το φονικό φορτίο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τις συνέπειες της τεράστιας έκρηξης στην πρωτεύουσα Βηρυτό, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 4.000 ακόμη, θρηνούν οι πολίτες στο Λίβανο και παρακολουθεί σοκαρισμένος ο υπόλοιπος πλανήτης. 

Η έκρηξη ταρακούνησε όλη την πόλη, όταν μία φωτιά στο λιμάνι ακολούθησε ένας «σεισμός» που έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν είπε ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου παρέμεναν αποθηκευμένοι υπό μη ασφαλείς συνθήκες επί έξι χρόνια σε μία αποθήκη.

Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της χώρας προκειμένου να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων ενώ ο Λίβανος από σήμερα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο πρόεδρος Αούν ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την εκταμίευση περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 4.000 και πλέον, ανακοίνωσε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός προσθέτοντας πως οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται.

Ο Κατάνεχ πρόσθεσε μιλώντας στο LBCI ότι η οργάνωση συντονίζεται με το υπουργείο Υγείας για να αποφασιστεί σε ποια νεκροτομεία θα πρέπει να μεταφέρονται οι άνθρωποι ανασύρονται νεκροί και πού θα διακομίζονται οι τραυματίες, διότι τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν μπροστά στην πλημμύρα τραυματιών, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.

Αναζητώντας την αιτία της καταστροφής

Ήδη από την Τρίτη το βράδυ οι Αρχές δήλωσαν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα προκειμένου να βρεθεί τι προκάλεσε την έκρηξη.

Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο του Λιβάνου δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την «μεγαλύτερη δυνατή τιμωρία».

Το νιτρικό αμμώνιο φαίνεται πως είχε εκφορτωθεί στο Λίβανο από ένα πλοίο που κατέφτασε στο λιμάνι το 2013 και έκτοτε βρισκόταν υποθηκευμένο σε αποθήκη εκεί.

Η έκρηξη συνέβη σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για το Λίβανο, εν μέσω οικονομικής κρίσης που διχάζει ξανά τη χώρα, η οποία παράλληλα μάχεται κατά της πανδημίας.

Την ήδη υπάρχουσα ένταση κλιμακώνει το γεγονός ότι την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι το 2005.