Σε επιφυλακή για τον κορωνοϊό: Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι υγειονομικές Αρχές της χώρας αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο μετά από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να… επιστρέφει χθες, Τρίτη, στις τηλεοπτικές οθόνες και να προχωρά σε σειρά συστάσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Παρότι σε αυτή τη φάση το σύστημα Υγείας δεν φαίνεται να δέχεται σε πρώτη φάση ασφυκτική πίεση, τα 120 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες αναδεικνύουν την ανάγκη ανακοπής της εξάπλωσης πριν φθάσουμε στο «δεύτερο κύμα».

Και πού οφείλεται αυτή η νέα αύξηση;

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, οι λόγοι είναι οι εξής:

• Η αύξηση της κινητικότητας στην Ελλάδα -κάτι που παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες
• Αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (όπως για παράδειγμα σε μπαρ ή γάμους)
• Η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων. Την περίοδο του lockdown οι έλεγχοι ήταν λιγότεροι ενώ τώρα φαίνεται πως πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε και την ανάγκη να πέσει ο δείκτης R κάτω από το 0.

Και αυτό γιατί ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο 1, κάτι που σημαίνει πως κάθε κρούσμα δίνει και ένα ακόμη. Αντίθετα όταν το R βρίσκεται στο 0 αυτό δείχνει ότι η πανδημία αρχίζει και εξαφανίζεται.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε δε, πως η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει και επανέλαβε τη σύσταση για χρήση μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Μάλιστα, υπενθύμισε πως η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ασπίδα.

«Υπάρχει ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται, είναι ασυμπτωματικά. Από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού. Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας. Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη R κάτω από το 1,ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις»», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ευπαθείς ομάδες, ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ είπε εμφατικά πως «θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ευλαβικά».

Εξάλλου, σημείωσε πως «υπάρχει φόβος αύξησης των νοσηλειών στα νοσοκομεία», αν και όπως είπε, το σύστημα Υγείας δεν δέχεται σφοδρές πιέσεις στην παρούσα χρονική στιγμή.