ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Γιατί μεταδίδεται εύκολα στα σφαγεία;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στη Γερμανία το 2019 σφαγιάστηκαν 59,7 εκατομμύρια χοίροι, βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες και άλογα. Συμπεριλαμβανομένων και των κοτόπουλων, οι επιχειρήσεις παράγουν περίπου οχτώ εκατομμύρια τόνους κρέατος το χρόνο.

Στη Γερμανία παράγεται πολύ περισσότερο κρέας από όσο καταναλώνεται. Οι κύριες χώρες, στις οποίες εξάγεται το κρέας, είναι η Ιταλία με 17% και ακολουθούν η Ολλανδία, η Κίνα και η Πολωνία με 9% αντίστοιχα η κάθε μία.

Το μεγαλύτερο σφαγείο της χώρας είναι το Tönnies, το οποίο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται  στα πρωτοσέλιδα εξαιτίας των εκατοντάδων κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν ανάμεσα στους εργαζομένους του. Και πριν την πανδημία όμως η βιομηχανία κρέατος είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της κριτικής.

Γιατί μεταδίδεται εύκολα ο κοροναϊός στα σφαγεία;

Η λοιμωξιολόγος Ιζαμπέλα Έκερλε έχει ορισμένες εξηγήσεις. Καταρχάς οι συνθήκες εργασίας δεν συνάδουν με τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται αυτή την περίοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλά άτομα μένουν κλεισμένα για πολλές ώρες στον ίδιο χώρο και χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Ένα άλλος λόγος είναι η ένταση της σωματικής εργασίας και η αύξηση της υγρασίας. Η μετάδοση του ιού μέσα από τα υγρά χέρια, τα γάντια και τις ποδιές είναι ευκολότερη. Εκτός αυτού ξένοι εργάτες διαμένουν συχνά πολλοί μαζί σε στενά καταλύματα. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης το 2018 το 50% των εργαζομένων στα γερμανικά σφαγεία δεν είχαν γερμανικό διαβατήριο. Οι περισσότεροι είναι από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και έρχονται στη Γερμανία να εργαστούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους παρέχουν περιορισμένα δικαιώματα. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης εργάζονται συνήθως βράδια και Σαββατοκύριακα.

br