Νέφη σε σχήμα… παγωνιού : Η θεαματική αποκάλυψη των αστρονόμων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δύο πολύχρωμα νέφη σε σχήμα… παγωνιού εντόπισαν οι αστρονόμοι στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου, ένα γειτονικό γαλαξία – νάνο, περίπου 163.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, οι δύο… νανογαλαξίες το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου και το «αδερφάκι» του, Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου αποτελούν κάτι σαν δορυφόρους στο δικό μας γαλαξία (Milky Way).

Τα δύο εντυπωσιακά πελώρια νέφη εντοπίστηκαν από τη Μεγάλη συστοιχία χιλιοστόμετρου/υποχιλιοστόμετρου της Ατακάμα (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), γνωστή ως ALMA, μία συμβολομετρική διάταξη 66 ραδιοτηλεσκοπίων στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής.

Ωστόσο, η απίστευτη ομορφιά των αέριων σχηματισμών ίσως απλώς μαρτυρά το βίαιο παρελθόν μεταξύ των δύο γαλαξιών – νάνων.

Και τα δύο νέφη περιλαμβάνουν πελώρια «νεογέννητα» άστρα. Οι αστρονόμοι που έκαναν την ανακάλυψη σημείωσαν πως η εξέλιξη ταιριάζει με προηγούμενες υπολογιστικές προσομοιώσεις που προέβλεπαν σύγκρουση των αέριων νεφών.

LHA 120 N11 in the Large Magellanic Cloud

Τα αέρια και τα νεαρά άστρα αποτελούν κάτι σαν απόδειξη από σκηνή… εγκλήματος, μαρτυρώντας τη σύγκρουση μεταξύ του Μεγάλου και του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου, 200 εκατομμύρια χρόνια πριν – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Και τα ίδια τα άστρα σχηματίζονται από νέφη αερίων και σκόνη. Ωστόσο, οι αστρονόμοι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως πώς αστέρια – γίγαντες που ζυγίζουν δέκα φορές περισσότερο από τον ίδιο τον ήλιο, μπορούν να «χωρέσουν» σε μικρές περιοχές. Ωστόσο, όταν οι γαλαξίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, δημιουργούν το τέλειο «σκηνικό» για το σχηματισμό πελώριων αστέρων. Η βαρύτητα των γαλαξιών που αλληλεπιδρούν, είναι τόσο έντονη που προκαλεί σύγκρουση των αέριων νεφών μεταξύ τους. Αυτό προκαλεί μεγάλη έκκληση αερίων σε μία μικρή περιοχή και, κάπως έτσι, τη «γέννηση» ενός τεράστιου άστρου.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν την πανίσχυρη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ALMA για να παρατηρήσουν από πιο «κοντά» το σχηματισμό άστρων στην περιοχή Ν159 του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου.

Τα δύο σύννεφα που εντόπισαν, έχουν παρόμοιο σχήμα και μοιάζουν με παγώνια που έχουν ανοίξει επιδεικτικά τα φτερά της ουράς τους.

twocosmicpea

«Είναι αφύσικο το ότι σε δύο περιοχές που χωρίζει απόσταση 150 έτη φωτός, σχηματίστηκαν δύο νέφη με παρόμοιο σχήμα. Πρέπει να έχουν κοινή αιτία αυτά τα χαρακτηριστικά. Η αλληλεπίδραση μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Νέφου είναι ένας καλός υποψήφιος», τόνισε ο Καζούκι Τοκούντα, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οσάκα και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Ιαπωνίας.

Προηγούμενη έρευνα που παρακολουθούσε την κίνηση των αερίων στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου υποδείκνυε πως μία έκρηξη γέννησης αστεριών μπορεί να προκαλείται από αέρια από το Μικρό Νέφος.

«Για πρώτη φορά εντοπίσαμε μία ενδελεχή σύνδεση μεταξύ της δημιουργίας τεράστιων αστεριών και αλληλεπίδρασης γαλαξιών. Κι αυτό είναι ένα σπουδαίο βήμα για την κατανόηση της διαδικασίας γέννησης αστρικών σχηματισμών» παρατηρεί από την πλευρά του ο Γιασούο Φουκούι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ναγκόγια.