Τραγωδία με Ελληνίδα διπλωμάτη στη γέφυρα του ποταμού Κβάι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε ανείπωτη τραγωδία μετατράπηκαν οι ολιγοήμερες διακοπές στην Ταϋλάνδη για τη διπλωματική υπάλληλο της ελληνικής Πρεσβείας στην Μπανγκόγκ, Αριστέα Λιάπη.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, η 30χρονη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο, όταν στην προσπάθειά της να «απαθανατίσει» με την κάμερά της τη διάσημη - από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - γέφυρα του ποταμού Κβάι, η τσάντα της πιάστηκε στο τρένο όπου επέβαινε μαζί με την οικογένειά της, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί κάτω από αυτό.

«Εκφράζουμε οδύνη για το δυστύχημα που είχε ως συνέπεια την τραγική απώλεια της συναδέλφου Αριστέας Λιάπη, στελέχους της Πρεσβείας Μπανγκόκ, όπου ασκούσε τα καθήκοντά της, τα τελευταία δύο χρόνια, με ήθος και ευσυνειδησία. Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και όλοι οι συνάδελφοί της εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η περιβόητη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τη Βιρμανία με την Ταϋλάνδη και περνά πάνω από τον ποταμό Κβάι, κατασκευάστηκε από αιχμαλώτους πολέμου, ενώ αποτελούσε σχέδιο των Ιαπώνων που αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας νέας οδού ανεφοδιασμού των ιαπωνικών στρατευμάτων στη Βιρμανία. Κατά την κατασκευή της 13.000 αιχμάλωτοι πολέμου πέθαναν και ενταφιάστηκαν πλάι στο σιδηρόδρομο. Υπολογίζεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γραμμής πέθαναν επίσης 80.000 με 100.000 Ασιάτες εργάτες ή σκλάβοι, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή από τη Μαλαισία, την αποικιοκρατούμενη από τους Ολλανδούς Ανατολική Ινδία.

Δυο ομάδες ανδρών εργάστηκαν για τη δημιουργία της γραμμής, η πρώτη ξεκίνησε από την Ταϋλάνδη και η δεύτερη από τη Βιρμανία και συναντήθηκαν στα μισά της γραμμής. Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι έγινε μάλιστα και ταινία (πολεμικό δράμα παραγωγής 1957) από τον Ντέιβιντ Λιν, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πιέρ Μπουλ, με πρωταγωνιστές τους Γουίλιαμ Χόλντεν, Άλεκ Γκίνες, Τζακ Χώκινς και Σεσούι Χαγιακάβα (πηγή: wikipedia, επικαλούμενη στοιχεία της Επιτροπής Πολεμικών Τάφων Κοινοπολιτείας). 

Πηγή:newsbomb.gr