ΗΠΑ – Τουρκία: Σε… «καραντίνα» οι Τούρκοι πιλότοι των F-35. Φοβούνται κλοπή απόρρητων πληροφοριών

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εντείνει την πίεση στην Τουρκία η Ουάσινγκτον.
Απέκλεισαν τους Τούρκους πιλότους από κάθε απόρρητη πληροφορία των F-35.
Νέο ψήφισμα καλεί τον Ερντογάν να διαλέξει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.
«Δεν υπάρχει συμβιβαστική λύση ούτε μέλλον για την Τουρκία και με S-400 και F-35».

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην Τουρκία ώστε να την πείσει να μην αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία. Και πλέον η Ουάσινγκτον προχωρά σε ένα βήμα που μάλλον η Άγκυρα δεν περίμενε: όχι μόνο ανάγκασε τους Τούρκους πιλότους που βρίσκονταν στην Αριζόνα για να εκπαιδευτούν στα F-35 να απέχουν από το πρόγραμμα αλλά τους απαγόρευσε κάθε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες!click4more ΗΠΑ σε Τουρκία για την Κυπριακή ΑΟΖ: Έχουμε 10 πλοία και 130...

Λίγες μέρες μετά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς την Τουρκία πως έχει προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου να αλλάξει απόφαση για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία αλλιώς οι Τούρκοι πιλότοι θα εκδιωχθούν, έρχεται στο φως μια νέα, σοβαρή, εξέλιξη. Σύμφωνα με το Foreign Policy, στους έξι Τούρκους (δυο εκπαιδευτές και τέσσερις εκπαιδευόμενους) που βρίσκονται στη βάση Λουκ της Αριζόνα, έχει απαγορευτεί κάθε πρόσβαση στο μαχητικό F-35.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της βάσης, στρατηγός Τοντ Κάντερμπερι αποφάσισε να «καθηλώσει» τους Τούρκους πιλότους και να τους απαγορεύσει την πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, σύμφωνα με δυο αξιωματούχους των ΗΠΑ. Η βασική ανησυχία του Αμερικανού στρατηγού ήταν πως σε περίπτωση που οι Τούρκοι πιλότοι συνέχιζαν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των F-35 (όπως εγχειρίδια χρήσης) μετά την 31η Ιουλίου, θα μπορούσαν να πάρουν απόρρητες πληροφορίες για τα νέα αμερικανικά μαχητικά.

Την «καθήλωση» των Τούρκων πιλότων επιβεβαίωσε και το Πεντάγωνο. «Το υπουργείο ενημερώθηκε ότι οι Τούρκοι πιλότοι (…) δεν πετούν πλέον», δήλωσε ο αντιπτέραρχος Μάικ Άντριους, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σύμφωνα με το Reuters. «Αν δεν υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της συνεργασίας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη σύμμαχό μας Τουρκία για την μείωση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του F-35», πρόσθεσε.Ψήφισμα – ράπισμα: Ή με εμάς ή με τη Ρωσία

Η αποκάλυψη πως οι ΗΠΑ βάζουν ουσιαστικά σε… καραντίνα τους Τούρκους πιλότους των F-35 έρχεται σχεδόν την ώρα που με νέο διακομματικό ψήφισμα, οι ΗΠΑ καλούν από την Τουρκία να επιλέξει αν θα επιμείνει στην αγορά των S-400 ή θα επιλέξει να παραμείνει σύμμαχος της Ουάσινγκτον. Μέση λύση, διαμηνύθηκε στην Άγκυρα και στον Ερντογάν, δεν υπάρχει!

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε ομόφωνα το ψήφισμα που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Το διακομματικό ψήφισμα έχει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της αμερικανικής Βουλής και «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικύρωση του ψηφίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, κάνει λόγο για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να διευθετηθεί με μια συμβιβαστική λύση.

«Είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα άσπρο – μαύρο. Δεν υπάρχει μέση λύση. Είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει μέλλον για την Τουρκία στο να έχει και ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στην Ρωσία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ ΜακΚολ, κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι η αμερικανική προσφορά προβλέπει την επιτάχυνση της παράδοσης τους συστήματος Patriot με στόχο να δώσει στην Άγκυρα μια εναλλακτική επιλογή που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σχέσης.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το παρόν ψήφισμα εκφράζει πλήρη στήριξη στην προσφορά της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος Patriot στην Τουρκία, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αποκτήσει το S-400. Θέλουμε να δώσουμε στην Τουρκία την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας της χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει μια σαφή διττή επιλογή ανάμεσα στην αγορά των ρωσικών S-400 και της προσφοράς των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της παράδοσης των πυραύλων Patriot. Καλώ την Τουρκία να προχωρήσει προς τα εμπρός και να επιλέξει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» σημείωσε.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα στέλνει με σαφή τρόπο το μήνυμα στην Τουρκία ότι «το Κογκρέσο δεν σκοπεύει να μείνει παθητικός θεατής στο ενδεχόμενο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400» και προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει «σοβαρές συνέπειες». Όπως άλλωστε υπενθυμίζεται στην κοινή ανακοίνωση, ο νόμος για την «Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA) προβλέπει την επιβολή κυρώσεων «σε οποιοδήποτε πρόσωπο διεξάγει σημαντική συναλλαγή με τους ρωσικούς τομείς άμυνας ή πληροφοριών».

Με πληροφορίες και από foreignpolicy.com

Πηγή: www.newsit.gr