Κυκλώνας Ιντάι – Αφρική: Εικόνες βιβλικής καταστροφής – 1,5 εκατομμύριο οι πληγέντες. – video


Σκηνές ολικής καταστροφής άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ιντάι. Σάρωσε τρεις αφρικανικές χώρες: το Μαλάουι, τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη.

Σε 200.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ανθρώπων στη Ζιμπάμπουε και τις πλημμύρες, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη ο ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για κατοίκους περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη που σάρωσε ο κυκλώνας.

Οι συνθήκες στην περιοχή Σιμανιμάνι, στην ανατολική Ζιμπάμπουε, είναι “πολύ κακές”, πρόσθεσε.

“Περίπου το 90% της περιοχής έχει υποστεί σημαντικές ζημιές”, σημείωσε.

Ο Ιντάι σάρωσε τη νύχτα της 15ης προς την 16η Μαρτίου τη Μοζαμβίκη, το ανατολικό τμήμα της Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι.

Στη Μοζαμβίκη, τη χώρα που επλήγη περισσότερο από το πέρασμά του, περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του οργανισμού, ο οποίος επικαλέστηκε κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, διευκρίνισε επίσης ότι 600.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τον κυκλώνα και τις πλημμύρες.

“Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σίγουρα”, σημείωσε επίσης ο Φερχούζελ στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι συνολικά 1,7 εκατομμύρια Μοζαμβικανοί θα χρειαστούν βοήθεια.

Click4more: Μοζαμβίκη: “Μπορεί να φτάσουν τους 1.000 οι νεκροί από τον κυκλώνα Ιντάι”Κυκλώνας Ιντάι: Ολετήρας!

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Μοζαμβίκη, καθώς οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 200 όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Κέλσο Κορέια.

Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται άμεσα την αρωγή συνεργείων διάσωσης στις ζώνες που έχουν πλημμυρίσει στη Μοζαμβίκη, όπου ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σύμφωνα με τον ίδιο σε 217.

“Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην πρόσφατη ιστορία της Μοζαμβίκης”, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) δήλωσε ότι ομάδες του αμερικανικού στρατού μπορεί να μετάσχουν στις προσπάθειες διάσωσης των κατοίκων που έχουν πληγεί στη χώρα αυτή.

“Η Ομάδα Ανταπόκρισης για την παροχή Βοήθειας (DART) θα κινητοποιηθεί. Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος βρίσκεται στο Μαπούτο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζητεί έγκριση για να κινητοποιήσει στρατιωτικές ομάδες για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης” στη Μοζαμβίκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της USAID σύμφωνα με τα πρακτικά ανθρωπιστικής συνάντησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τέλος, στο Μαλάουι, σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι επλήγησαν από τον κυκλώνα και περισσότεροι από 80.000 από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: www.newsit.gr