1,4 εκατ. ευρώ για χειρόγραφο του 15ου αιώνα

Χειρόγραφο του 15ου αιώνα που απέκτησε τρεις αιώνες αργότερα ο γεννημένος στη Λιουμπλιάνα, βαρώνος Γιόζεφ Έρμπεργκ Κάλασαντς και θεωρείται σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σλοβενίας πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι 1,4 εκ. ευρώ.

Το βιβλίο, το οποίο πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ 1430 και 1435 στη Βιέννη, για λειτουργική χρήση του Πατριαρχείου της Ακουιλία, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s ως μέρος συλλογής που αποκτήθηκε από τις οικογένειες Μπράιτ, Τόμσον και Γέιτς από την αρχή του 1800 έως το 1940, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σλοβενίας, RTV.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε ως “Συναξάρι του Λουδοβίκου του Τεκ, προηγουμένως άγνωστο έργο της αυθεντίας στα προσευχητάρια, του Άλμπρεχτ Ε’, Δούκα της Αυστρίας και το μοναδικό σε χέρια ιδιωτών” και τονίστηκε ότι το χειρόγραφο ήταν κάποτε μέρος της πλούσιας βιβλιοθήκης του Έρμπεργκ Κάλασαντς (1771-1843).

Ο Έρμπεργκ Κάλασαντς, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήταν βοτανολόγος, ιστορικός πολιτισμού, συλλέκτης και προστάτης των τεχνών στο Δουκάτο της Καρνιόλα. Ειδικοί θεωρούν ότι το βιβλίο που πουλήθηκε είναι σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σλοβενίας, που δυστυχώς είχε την ίδια τύχη με το 99% της γραπτής κληρονομιάς της χώρας από τη μεσαιωνική περίοδο. “Έχουμε 160 χειρόγραφα στη Σλοβενία, αλλά γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχουν 600 στο εξωτερικό.

Κάθε χρόνο κάποια χειρόγραφα σλοβενικής προέλευσης πωλούνται και στη συνέχεια εξαφανίζονται” δήλωσε η Ιστορικός Τέχνης, Νάτασα Γκόλομπ από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Λιουμπλιάνας.

Η κ. Γκόλομπ είπε ότι δυσκολεύθηκε να καταλάβει γιατί η Σλοβενία δεν προσπάθησε να αποκτήσει το χειρόγραφο, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού εξήγησε ότι ενημερώθηκε για τη δημοπρασία την Τρίτη και αποφάσισε να μην συμμετάσχει λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Ο Οίκος Δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι ανέμενε να λάβει 620.000 έως 992.000 ευρώ για το χειρόγραφο, αλλά το υπουργείο της Σλοβενίας είχε να διαθέσει 250.000 ευρώ φέτος για την απόκτηση έργων κινητής πολιτιστικής κληρονομιάς για μουσεία και γκαλερί.


Πηγή: real.gr