Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ του Πικάσο βγαίνει στο ”σφυρί”(ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είναι 15 εκατ. ευρώ, εικάζεται όμως ότι ένα σπίτι σαν αυτό στη γαλλική Ριβιέρα, αγαπημένη περιοχή των δισεκατομμυριούχων, θα πωληθεί σε αστρονομική τιμή

Με τη σκιά και τα φαντάσματα του Πικάσο αναμένεται να αναμετρηθεί εκείνος που θα αγοράσει την έπαυλη που έζησε ο σημαντικότερος και ίσως ο πλέον εκκεντρικός ζωγράφος του 20ου αιώνα. Η τεράστια μεγαλοπρεπής αγροικία στη Μουζέν της Κυανής Ακτής, όπου ο Πικάσο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, θα τεθεί σε δημοπρασία τους επόμενους μήνες.

«Ενα ακίνητο με την ονομασία Mas de Notre Dame de Vie, πρώην κατοικία του ζεύγους Πάμπλο Πικάσο, το οποίο συνίσταται από ένα κεντρικό σπίτι, έναν κήπο, μια πισίνα, ένα σπίτι κήπου, ένα γήπεδο τένις,  και ξενώνες» θα τεθεί σύντομα προς πώληση, γράφει η σχετική ανακοίνωση του δικαστηρίου της Γκρας.



Η πώληση είχε προγραμματιστεί για τις 2 Φεβρουαρίου «αλλά μετατοπίστηκε για αργότερα» εξηγεί το γραφείο δικηγόρων το οποίο έχει αναλάβει την πώληση.

Εκεί ο μεγάλος ζωγράφος εγκαταστάθηκε το 1961 αφού είχε εγκαταλείψει το σπίτι του στις Κάννες επειδή ένα άλλο σπίτι του έκοβε τη θέα. Τότε βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Στο νέο του σπίτι ο Πικάσο έζησε με την τελευταία σύζυγό του, Ζακλίν Ροκ, μέχρι τον θάνατό του τις 8 Απριλίου 1973. 



Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο έργο του, σε μία χαρούμενη καλλιτεχνική αταξία, συνδυάζοντας όλες τις μορφές έκφρασης: γλυπτά, κεραμικά, πίνακες ζωγραφικής, λινοτυπίες, σχέδια και ποικίλες άλλες συλλογές. Η Ζακλίν Ροκ που συνέχισε να ζει στην έπαυλη δεν ξεπέρασε ποτέ τον θάνατο του Πικάσο και λίγα χρόνια αργότερα, το 1986, μην αντέχοντας να ζει μόνη εκεί, αυτοκτόνησε. 



Η κατοικία εγκαταλήφθηκε για πολλά χρόνια και μόνο το 2008 πέρασε στα χέρια ενός Βέλγου εμπόρου τέχνης.

Η τιμή αυτής της ανεκτίμητης κατοικίας είναι αρχικά 15 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά οι τιμές για παρόμοια σπίτια στην Κυανή Ακτή είναι πολύ μεγαλύτερες. Δεκάδες εκατοντάδες εκατομμυριούχοι κυνηγούν μια ευκαιρία και ο ιστορικός χαρακτήρας αυτού του σπιτιού θα μπορούσε να ανεβάσει την τιμή του κατακόρυφα.



Η κατοικία  Mas de Notre-Dame de Vie έχει 800 τετραγωνικά μέτρα κατοικίσιμα, περιλαμβάνει πολλά σπίτια καθώς και έναν κήπο 2 στρεμμάτων, με θέα που κόβει την ανάσα.



Διαθέτει πολλά άλλα μικρά σπιτάκια για την φιλοξενία των επισκεπτών, πισίνα, γήπεδο τένις και ένα τεράστιο κήπο. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι ο ιστορικός και καλλιτεχνικός του χαρακτήρας. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τις αναμνήσεις που κρύβουν οι τοίχοι της έπαυλης, την σκιά του Πικάσο και την αυτοκτονία της Ζακλίν Ροκ.

Πηγή: protothema.gr