ΣΠΕΤΣΕΣ: Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την Αρμάτα


Αρχίζουν από σήμερα, Δευτέρα 7/9 οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στις Σπέτσες και κορυφώνονται, το Σάββατο 12/9, με την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας και την πυρπόληση της τούρκικης Αρμάτας.

Η Αρμάτα αποτελεί θεσμό όχι μόνο των Σπετσών, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Παραπέμπει στη Ναυμαχία των Σπετσών που έλαβε χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου 1822. Ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης αψηφώντας τον κίνδυνο έφτασε στην τουρκική ναυαρχίδα και κατάφερε να της βάλει φωτιά με αποτέλεσμα να βουλιάξει μπροστά στο λιμάνι. Η ενέργεια αυτή υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της ναυμαχίας καθώς ανάγκασε τον εχθρό σε άτακτη φυγή.

Ο εορτασμός της Αρμάτας έχει κάθε χρόνο στο επίκεντρό του την αναπαράσταση της ναυμαχίας, με μια φαντασμαγορική πυρπόληση ομοιώματος τουρκικής ναυαρχίδας. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η επέτειος θα γιορταστεί με πλήθος πολιτιστικών, κυρίως, εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.

Ο φετινός εορτασμός της Αρμάτας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, χορευτικά προγράμματα και εκθέσεις. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την αναπαράσταση της ναυμαχίας το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.

Κατά την αναπαράσταση στο λιμάνι του νησιού, εξιστορούνται τα γεγονότα της ιστορικής εκείνης νύχτας και η ατμόσφαιρα είναι συγκινητική. Τα φώτα είναι όλα σβηστά και όλοι οι επισκέπτες περιμένουν να δουν το Τουρκικό πλοίο να τυλίγεται στις φλόγες και τελικά να βουλιάζει.

Μετά την καταστροφή της ναυαρχίδας ακολουθούν ιδιαίτερα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που κάνουν μικρούς και μεγάλους να βγάζουν επιφωνήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έχουν προγραμματιστεί να εκτοξευτούν περίπου 1000 βεγγαλικά, ανάμεσα στα οποία και 80, που θα γράφουν την λέξη «Αρμάτα» στον αέρα.

Η μοναδική ατμόσφαιρα είναι εκείνη που κάνει χιλιάδες έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες να συρρέουν στις Σπέτσες το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και να είναι πιστοί στην επίσκεψή τους κάθε χρόνο.

Το νησί συνδράμει κάθε χρόνο για την πραγματοποίηση της μεγάλης γιορτής και φέτος από μεμονωμένα πρόσωπα και επιχειρήσεις συγκεντρώθηκαν €7.300, τα οποία δόθηκαν στον Δήμο, όπου υπάρχει αποθεματικό για τις εκδηλώσεις άνω των 56.800 €, καθώς πρέπει να καλυφθούν μια σειρά από έξοδα με βασικότερο την αγορά των πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, προϋπολογισμού 34.000 €.