Στη φυλακή για…ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Δασάρχης του Πόρου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε οκτώ χρόνια κάθειρξη και πρόστιµο 20.000 ευρώ καταδίκασε προχθες το Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Πειραιώς τον πρώην δασάρχη Πόρου ηµ. Κόκκα, ο onoios κατηγορήθηκε για ξέπλυµα, βρόµικου χρήµατος (νοµιµοποίηση παράνοµων εσόδων).

Η απόφαση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.
Επιπλέον το δικαστήριο αποφάσισε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων του ∆ηµ. Κόκκα για τρία χρόνια και την υποχρεωτική του παρουσία στο AT. Αµαρουσίου, δύο φορές το µήνα.
Στο δικαστήριο παρέστη και νοµικός εκπρόσωπος του ∆ηµοσίου, ζητώντας την καταδίκη του και αποζηµίωση για ηθική βλάβη που υπέστη το Ελληνικό ∆ηµόσιο, λόγω της… δράσης του πρώην δασάρχη.
Πάντως, σύµφωνα µε το βούλευµα του Συµβουλίου Εφετών Πειραιά, ο ∆ηµ. Κόκκας απολύθηκε το 2007 µε αµετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου.
Στην κατηγορία αναφέρεται ότι είχε καρπωθεί από δωροδοκίες συνολικά 873.465,73 ευρώ, χρηµατικό ποσό που στη συνέχεια νοµιµοποίησε κάνοντας επενδύσεις.
 
Κεραίες στο δάσος
Θυµίζουµε ότι στη διάρκεια των 13 ετών που διοικούσε το ∆ασαρχείο ο ∆ηµ. Κόκκας είχαν σηµειωθεί ορισµένοι αποχαρακτηρισµοί δασικών εκτάσεων.
Ενας από αυτούς ήταν ο χώρος που περικλείει το µνηµείο του ρωσικού Ναυστάθµου, τον οποίο ο δασάρχης χαρακτήρισε καλλιεργούµενο αγρό.
Επίσης στην Υδρα, µια δασική έκταση 442 στρεµάτων χαρακτηρίστηκε µη δασική.
Ο ∆. Κόκκας κατηγορήθηκε και για την άδεια εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας µέσα σε δάσος.
Παράλληλα, ενώ ήταν κρατικός λειτουργός, εµφανίστηκε να παίζει πολύ µεγάλα ποσά στο Χρηµατιστήριο, τα οποία µάλιστα υπερέβαιναν κατά 45 φορές το οικογενειακό του εισόδηµα.
Συγκεκριµένα, στο βούλευµα του Συµβουλίου Εφετών αναφέρεται µεταξύ άλλων ότι ο ∆ηµ. Κόκκας «εκµεταλλευόµενος την ιδιότητα του δασάρχη απεκόµισε τεράστια οικονοµικά οφέλη από τον αυθαίρετο αποχαρακτηρισµό εκτάσεων ως δασικών ή µη, εκβιάζοντας στη συνεχεία τους ενδιαφερόµενουςχαι ζητώντας οικονοµικές απολαβές προκειµένου να χειρισθεί ευνοϊκά τις υποθέσεις τους σε σχέση µε τις εκτάσεις της αρµοδιότητάς του».
Αυτά τα χρήµατα, σύµφωνα µε το βούλεύµα, τα κατέθετε σταδιακά στους τραπεζικούς του λογαριασµούς και ακολούθως τα επένδυε οτο Χρηµατιστήριο:
Κερδίζοντας και καλύπτοντας την προέλευσή τους. Μόνο σε έξι τραπεζικούς λογαριασµούς εµφανίσθηκε το ποσό των 873,465,73 ευρώ. Από τον έλεγχο.της περιουσιακής του κατάστασης (µε τη σύζυγο του) εµφανίζεται επίσης ότι την περίοδο 1996-2008 διέθεταν 22 τραπεζικούς λογαριασµούς (κοινούς και ατοµικούς) οι οποίοι, σύµφωνα µε το βούλευµα, συνολικά ξεπερνούσαν το ένα εκατοµµύριο ευρώ.
Ο πρώην δασάρχης απολύθηκε το 2007 µε απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά για άλλη υπόθεση. Ο άνθρωπος που κατήγγειλε την υπόθεση είναι ο επιχειρηµατίας Μαρίνος Αλεξανδράκης, ο οποίος το 2002 κατηγορήθηκε από τον ∆ηµ. Κόκκα ότι εκχέρσωσε δασική έκταση και στη συνέχεια την οικοδόµησε.
Ο Mαρ. Αλεξανδράκης κατέφυγε στη ∆ικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται «µπροστά σε µια µεγάλη απάτη,, σε βάρος πολλών».
Τον ακολούθησαν κι άλλοι. Ο N. ∆εµάγκος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το κτήµα στο οποίο ζει n οικογένειά του, περίπου 150 χρόνια, χαρακτηρίσθηκε ως δασική έκταση. Από το συγκεκριµένο κτήµα έπαιρνε επιδότηση για τις καλλιέργειες, περίπου 25 χρόνια. Συγκέντρωσε 53 ενυπόγραφες δηλώσεις και πολλούς µάρτυρες και κινήθηκε κι αυτός δικαστικά.
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή και την παραδειγµατική του τιµωρία, επισηµαίνοντας ότι «υπήρχε πακτωλός εκατοµµυρίων». Κι ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή προστίµου 10.000 ευρώ, το δικαστήριο όρισε τα διπλάσια (20.000).
«Επειτα από 10 και πλέον χρόνια δικαστικής διαµάχης µε τον δασάρχη και αφού προηγήθηκε το άνοιγµα των λογαριασµών του, επιτέλους τιµωρήθηκε για τις πράξεις του» λέει ο Mαρ. Αλεξανδράκης και προσθέτει «ο ∆ηµ. Κόκκας µετά τις καταγγελίες κατέθετε αγωγές εναντίον μας για συκοφαντική δυσφήµηση. Μας ζητούσε περισσότερα από ένα εκατοµµύριο ευρώ για ηθική βλάβη».

Πηγή: Ελευθεροτυπία