Αίγινα: Εκδήλωση για το Καποδιστριακό Οργανοτροφείο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το Δ.Σ του του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας,  οργανώνει  εκδήλωση με την οποία επιδιώκει να κάνει μια ξεχωριστή γνωριμία με ένα  Ιστορικό χώρο του νησιού μας.

ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ 

               
Το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο στην Αίγινα γνωστό και ως Φυλακές χτίστηκε το 1828 για να στεγάσει και να προσφέρει γενική και επαγγελματική εκπαίδευση στα ορφανά του Αγώνα. Παράλληλα λειτούργησε ως το πρώτο κέντρο για την ανάπτυξη και εξάπλωση της παιδείας και του πολιτισμού της ανεξάρτητης Ελλάδας. Σε τέλεια αντίθεση με τον αρχικό σκοπό ύπαρξής του, ο χώρος αυτός μετατράπηκε και λειτούργησε από το 1880 και για 105 χρόνια ως φυλακή.  

Στη διάρκεια της πολυτάραχης Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας ( Δικτατορίες, Γερμανική Κατοχή, Εμφύλιος) εκατοντάδες άνδρες φυλακίστηκαν σ ‘αυτό το χώρο για τις πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις και πράξεις τους. Πολλοί καταδικάστηκαν σε θάνατο και τουλάχιστον 122 εκτελέστηκαν Έτσι αυτή «η λαμπρά οικοδομή» όπως είχε αρχικά χαρακτηριστεί,  καταχωρήθηκε εντέλει στην μνήμη και στην συνείδησή μας ως χώρος βαρύς, χώρος εγκλεισμού, απομόνωσης και βασανιστηρίων Οι εργασίες αποκατάστασης και επανάχρησης του ως Διαχρονικό Μουσείο έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια και το κτήριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου παραμένει κλειστό και σε αναμονή, απομονωμένο κύτταρο στο ζωντανό ιστό της πόλης.

Ίσως σαν πρώτη διαδικασία για την επανάχρηση του χώρου αυτού να είναι η διερεύνηση  και η κατά το δυνατόν συνειδητή αναγνώριση όχι μόνο της ιστορίας του κτηρίου και του τι συνέβαινε πίσω από αυτούς τους τοίχους και τα χτισμένα παράθυρα αλλά και το πώς  αυτό επηρέασε τη ζωή των κατοίκων του νησιού.

Μ’ αυτό το σκεπτικό σας καλούμε να έλθετε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών και ώρα 6.30 για να ξετυλίξουμε το κουβάρι των αναμνήσεων μας  να μιλήσουμε για αυτούς που έζησαν στο χώρο αυτό αφού πρώτα κάνουμε μία μικρή αναφορά στην ιστορία αυτού του Καποδιστριακού οικοδομήματος
Την εκδήλωση θα συντονίσουν η Ελίκα Βλαχάκη και η Παναγιώτα Γενίτσαρη.