Τι ακριβαίνει στην καθημερινότητά μας με τον νέο προϋπολογισμό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δυσκολότερες μέρες με ακόμα μεγαλύτερα βάρη περιμένουν τα νοικοκυριά από τα φοροεισπρακτικά μέτρα που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή  προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,7% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,80% ελαφρώς υψηλότερο του στόχου 1,75% του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Επίσης, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται η χορήγηση ποσού ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά μέσω τη εφαρμογής σε όλη τη χώρα του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ακόμα, προβλέπονται αυξημένα κονδύλια κατά 250 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή διαδικασία.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους η ύφεση σε ετήσια βάση να περιορισθεί στο 0,3% και η οικονομία να περάσει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης ( 2,7%) το 2017.Η ανεργία προβλέπεται να περιορισθεί στο 22,4% από 23,5% φέτος.

Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ανέλθει στο 0,63% του ΑΕΠ και θα υπερβεί τον αρχικό στόχο του 0,5% για να διαμορφωθεί στο 1,80% το 2017.

Στην επιστολή τους προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναφέρουν ότι ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Συγκεκριμένα τα μέτρα των 2,591 δισ. ευρώ, αφορούν κυρίως νέους φόρους και λιγότερο περικοπές δαπανών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να αγγίξουν τα 20,356 δισ. ευρώ (έναντι 19,985 δισ. ευρώ το 2016).

Αυξημένοι οι έμμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 26,268 δισ. ευρώ, από 24,804 δισ. ευρώ το 2016.

Από τις συντάξεις προβλέπεται εξοικονόμηση 600,4 εκατ. ευρώ από, ενώ επιπρόσθετα 76,3 εκατ. ευρώ προβλέπονται από τις παρεμβάσεις σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικά επιδόματα.

Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται στα 437 εκατ. ευρώ περίπου.

Από τη φορολογία εισοδήματος το ΥΠΟΙΚ περιμένει  988 εκατ. ευρώ, από τον ΦΠΑ 437 εκατ. ευρώ, 736 εκατ. ευρώ από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη, 422 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ στα καύσιμα και 142 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και καπνικά.

Το πακέτο

Αναλυτικότερα οι φόροι με τους οποίους θα κάνουμε το βάπτισμα στο νέο καθεστώς αφορούν το πετρέλαιο. Από την 1η Οκτωβρίου ισχύει η αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

Στις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα διατίθεται αυξημένο κατά 0,05 ευρώ το λίτρο

Οσον αφορά τα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται ο ΕΦΚ στη βενζίνη, κατά 0, 03 ευρώ το λίτρο.

Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο.

Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο.

Μαζί με τον ΦΠΑ η επιβάρυνση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μεγαλύτερη.

Από την 1η Ιανουαρίου θα τεθούν σε ισχύ οι φόροι σε τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού.

Ακριβότερος και ο καφές λόγω του ειδικού φόρου ενώ η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα επιφέρει επιπλέον έσοδα στα Ταμεία. Να σημειωθεί και η αύξηση του φόρου στα νησιά.

Από την 1η Ιανουαρίου σε ισχύ τίθεται και το νέο φορολογικό τέλος ύψους 5% στους μηνιαίους και διμηνιαίους λογαριασμούς τελών σταθερής τηλεφωνίας.

Η αύξηση του φόρου στα μερίσματα, τα νέα κλιμάκια στη φορολογία εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση των συντελεστών φορολογησης των αγροτών.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr