20 χρόνια από την Ίδρυση του Μουσείου Σιδηροδρόμων!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το 2015 κλείνουν 20 χρόνια από τότε που οι συνταξιούχοι των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (ΗΣΑΠ) δημιούργησαν το Μουσείο τους.
Σκοπός της ίδρυσης του Μουσείου είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η πλούσια ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, του πρώτου Αστικού Σιδηροδρόμου στην Ελλάδα που πρωτολειτούργησε στις 27 Φεβρουαρίου 1869 και τρίτου στον κόσμο μετά του Λονδίνου το 1863 και της Ν. Υόρκης το 1867, της Εταιρίας που εργαστήκαμε για 30, 35 και 40 χρόνια, αλλά και της προσφοράς των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες και σκληρούς αγώνες (πόλεμοι, δικτατορίες, εξορίες, φυλακίσεις, μισθοί πείνας κ.α.) συνέβαλαν καθοριστικά έτσι ώστε ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να είναι σήμερα ένα από τα πιο αξιόπιστα αστικά συγκοινωνιακά μέσα στην Ελλάδα.

Τι μπορούν να δούνε οι επισκέπτες του Μουσείου:

Στους εκθεσιακούς χώρους του Υπογείου, Ισογείου, Ημιώροφου, 1ου και 2ου ορόφου, θα ενημερωθούν για όλη την ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων και συγκεκριμένα:
Για τον Ατμήλατο, τον Ηλεκτρικό, τα Τραμ της Παραλίας, του Περάματος καθώς και για τα Πράσινα Λεωφορεία.

Μπορούν ακόμα να δούνε:

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες για την επισκευή και συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν διαχρονικά στο εργοστάσιο οι μηχανοτεχνίτες, οι σιδηρουργοί, οι τεχνίτες επισκευής οχημάτων σιδηροδρόμου, οι ηλεκτρολόγοι και οι ξυλουργοί όταν επισκεύαζαν, διασκεύαζαν και κατασκεύαζαν τα ξύλινα βαγόνια και άλλα πολλά.
Τέλος μπορούν να δούνε ένα από τα πρώτα ξύλινα βαγόνια κατασκευής του 1904, καθώς και ιστορικά έγγραφα, σχέδια, βιβλία, φωτογραφίες, από όλη την ιστορική διαδρομή της Εταιρίας.

Ενώ στην αίθουσα «Γιάννης Παπαδημητρίου» όλη την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου από το 1920 έως και τις 20 Απριλίου 1967.

Να επισημανθεί ότι:

Το Μουσείο δεν επιχορηγείται από κανέναν δημόσιο φορέα αλλά συντηρείται από πόρους που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τους 2.000 συνταξιούχους, οι οποίοι καταβάλλουν εθελοντικά ένα (1) ευρώ κάθε μήνα από την πενιχρή σύνταξή τους.
Λειτουργεί κάθε μέρα και τα Σαββατοκύριακα από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.