Τσίπρας και Μέρκελ έβαλαν τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα όρια της πραγματικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Γερμανία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκαν απότομα μέσα σε μία μέρα αφού συνέβησαν όσα δεν έχουν συμβεί από την 25η Ιανουαρίου και την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Η Γερμανία μετά από δηλώσεις σε ΜΜΕ και παρεμβάσεις από τους Σουλτς και Σόιμπλε θέλησε να μπει για πρώτη φορά δυναμικά στο παιχνίδι. Μέσα από μία επιλεκτική διαρροή στο Reuters, την οποία αργότερα διέψευσε έθεσε ουσιαστικά τη δική της κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση. «Όχι» στο κούρεμα του χρέους.

Από την άλλη η Ελλάδα επανέλαβε για ακόμα μία φορά αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας είπε από το πρώτο κιόλας λεπτό. «Μνημόνιο και Τρόικα τέλος».

Έτσι Μέρκελ και Τσίπρας έθεσαν τις κόκκινες γραμμές τους πριν καν συναντηθούν ενώ στο όλο παιχνίδι μπήκε αιφνιδίως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόφασή της να μην δεχθεί ελληνικά ομόλογα μετά την 11η Φεβρουαρίου ως αντίκρισμα για την παροχή ρευστότητας ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε εγκρίνει τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας στις τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Μάριο Ντράγκι για την λαϊκή εντολή είναι κάτι παραπάνω από σαφής και καταδεικνύει την πρόθεσή του να μην κάνει πίσω σε πρώτη φασή αφού κανείς δεν ξέρει σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Η παροχή ρευστότητας πάντως μόνο από τον ELA διαρκεί δύο εβδομάδες οπότε μέχρι στιγμής σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να το πάει στα άκρα η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Πηγή: parapolitika.gr