UNESCO ΠΕΙΡΑΙΑ: Πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ – Μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Η Επιστροφή των Μαρμάρων», που διοργάνωσε, πριν από λίγες ημέρες, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS στον Πολιτιστικό Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ στον Κεραμεικό.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε Έκθεση Εικαστικών, με κεντρικό θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Την Έκθεση εγκαινίασε ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, καθώς και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Ιωάννης Μαρωνίτης, με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO (WFUCA), Γεώργιο Χριστοφίδη, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και της Ρουμανικής Ομοσπονδίας για την UNESCO (FRACCU) Daniela Popescu, τη Διευθύντρια του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και Δικηγόρο Elena Corciu, την Πρόεδρο του Κέντρου UNESCO στο Τορίνο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO, Prof.ssa Maria Paola Azzario, καθώς και την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα.

Τα έργα που φιλοξενήθηκαν στην Έκθεση ήταν φιλοτεχνημένα από τους καλλιτέχνες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Στάθη Ανδρουτσάκη και Εμμανουέλα Πλατανιώτη, τους απόφοιτους και σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Άννα Τσαμκόσογλου, Χριστίνα Τζάννη, Δημήτρη Δήμου, Αργύρη Ρήμου, Μαρία Πετκάνη, Ελένη Μανουσαρίδου, Δήμητρα Ξενάκη και Βασίλη Καβουρίδη. Επίσης, έλαβαν μέρος οι ακόλουθοι καλλιτέχνες - μέλη του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων: Γκούμας Χαράλαμπος, Μιλτιάδης Αφεντούλης, Γεωργαρίου Πέτρος, Δήμου Δημήτριος, Μαριάννα Αφεντούλη, Λουκίδου Χριστίνα, Ζαφείρης Ιωάννης, Καμπάκος Αντώνης, Σκαντζής Κωνσταντής, Σκύθος Γεώργιος και Μηναριτζόγλου Μιχαήλ. Της Έκθεσης επιμελήθηκε ο Στάθης Ανδρουτσάκης.

Παράλληλα λειτούργησε Παιδική Έκθεση Εικαστικών με συμμετοχή μαθητών από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως εξής: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, 1ο Αρσάκειο Εκάλης, 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 1ο Γυμνάσιο Βούλας, Γενικό Λύκειο Βάρης, Εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλος, Ηλιάδη και Αυγουλέα-Λιναρδάτου, Παιδικό Πολυτεχνείο, Νηπιακός Κήπος Toboggan, Σχολή Μάνου, Δημοτικό Εκάλης, 2ο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Ιόνιος Σχολή» Αμαρουσίου, Ελληνογερμανικός Εκπαιδευτικός Σύλλογος, Εργαστήριο “The Art Workshop”.

Κατά την τελετή των εγκαινίων της Έκθεσης η Daniela Popescu απένειμε το ειδικό τιμητικό δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA/FEACU) στον Ιωάννη Μαρωνίτη για την εξαιρετικά σημαντική αυτή ενέργεια του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.