ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: «Tην είδαμε να καίγεται ζωντανή»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πέντε νεκροί, δεκάδες τραυματίες και χιλιόμετρα ασφάλτου βουτηγμένα στο αίμα. Η τραγωδία της Εγνατίας δεν έχει προηγούμενο. Οι μαρτυρίες σοκάρουν. Προκαλούν ρίγος.Ανατριχιάζουν.

 Την είδαμε να βγαίνει από το αυτοκίνητο μέσα στις φλόγες. Την είδαμε να καίγεται ζωντανή». Τα λόγια όσων έζησαν την τραγωδία της Εγνατίας, παραλύουν τους μύες.

 Έγιναν όλα πολύ γρήγορα.. Πήγαινα για την Παναγία του Σουμελά και ξαφνικά πετάχτηκε ένας υπάλληλος της ΔΕΗ και μου είπε να σταματήσω γιατί γίνονται έργα και να περιμένουμε. Εκεί που περιμέναμε ήρθε από την απέναντι πλευρά μια νταλίκα με πολύ φορά… Είδαμε εκρήξεις από τρία αυτοκίνητα ακούγαμε κραυγές, φωνές.. αστυνομία δεν υπήρχε και μόνοι μας προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο… Ένα μακελειό… Δεν έμεινε τίποτα.. Όλα κάρβουνο». 

Η παρουσιάστρια Όλγα Γιάννη περιγράφει στο ereportaz όλα όσα έζησε το πρωινό της Κυριακής. Ήταν μια από τους εκατοντάδες αυτόπτες μάρτυρες της ανείπωτης τραγωδίας. Μιας τραγωδίας η οποία έχει όνομα και επώνυμο καθώς θεωρείται αδιανόητο σε έναν υπερσύγχρονο δρόμο να εκτελούνται έργα χωρίς την παρουσία της Τροχαίας, χωρίς να έχουν ενημερωθεί εγκαίρως οι οδηγοί, χωρίς, χωρίς…

ολγα γιάννη

Και όμως το συνεργείο της ΔΕΗ εκτελούσε τα έργα (και μάλιστα σε στροφή) λες και εργαζόταν σε αγροτικό δρόμο, οι άνδρες της Τροχαίας ήταν απόντες και η σήμανση δεν υπήρχε. Το κακό δεν άργησε να γίνει. 

«Οι φωτογραφίες δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ζήσαμε. Ήταν πάνω από 40 αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο. Όταν ήρθε η Τροχαία, προσπαθούσε να ρυθμίσει την κυκλοφορία στο δρόμο γιατί από τις εκρήξεις πεταγόντουσαν πάνω μας όλα. Ακόμα και τώρα που σας μιλάω στα αυτιά μου έχω τις φωνές και τα κλάματα», λέει η γνωστή παρουσιάστρια και συνεχίζει: «Το κακό ήταν που δεν υπήρχε αστυνομία και τα ασθενοφόρα άργησαν έβλεπα ανθρώπους να πετάγονται στην άλλη μεριά του δρόμου. Λαμαρίνες στον αέρα. Είδα ένα παιδάκι τεσσάρων ετών είναι με πολύ σοβαρά εγκαύματα». 

veroia-atyxhma-aytopths2

 Μετρήσαμε τρεις εκρήξεις. Έμαθα πως ο οδηγός ήταν Ρουμάνος με πινακίδες Βουλγάρικες. Πήρε τα χαρτιά του και έφυγε τον βρήκε η αστυνομία σε ένα χωράφι. Έπαθε σοκ, είχε χαλασμένα φρένα δεν ξέρω τι έγινε. Πάντως μόνο δύο άνθρωποι της ΔΕΗ για να ελέγξουν μια τέτοια στροφή λόγω έργων; Θα έπρεπε η τροχαία να είχε βάλει προειδοποιητικά σήματα σε μεγάλη απόσταση, καθώς η στροφή είναι επικίνδυνη. Εάν υπήρχε σωστή αστυνόμευση και προειδοποίηση δεν θα γινόταν αυτό το μακελειό».

Η Όλγα Γιάννη υποστηρίζει ότι το έγκλημα είναι διπλό. » Λάθος έγινε και από την αστυνομία και από τον οδηγό. . Η Τροχαία μας έδειχνε από ποιον δρόμο θα φύγουμε και απλά συνέλαβε τον οδηγό δεν έκανε τίποτε άλλο…», καταλήγει.

photo-aytopth-ntalika2

photo-aytopth3-yd

Έχασε τη μάχη και ο 60χρονος

Νωρίτερα, ένας ακόμη νεκρός από την τραγωδία που σημειώθηκε στην Εγνατία Οδό στο ρεύμα από Βέροια προς Θεσσαλονίκη. Ο 60χρονος παρ όλες τις προσπάθειες των γιατρών δεν άντεξε και κατέληξε στο νοσοκομείο.
Ο άντρας ο οποίος απανθρακώθηκε, λίγα λεπτά πριν από το μοιραίο γεγονός τον οποίο έχει σκορπίσει το θάνατο, μιλούσε με την αδερφή του στο τηλέφωνο. Στην αδερφή του εξιστορούσε τι συνέβαινε τα τελευταία λεπτά… «Βλέπω μια νταλίκα να έρχεται καταπάνω μας», φέρεται να είπε και η σύνδεση διακόπηκε.

Όλες οι μαρτυρίες πάντως κάνουν λόγο για ελλιπή σηματοδότηση, ότι γίνονται έργα στο σημείο. Οι οδηγοί είχαν τραβήξει χειρόφρενο λόγω των έργων και με σύμμαχο τον καλό καιρό βγήκαν από τα αμάξια τους για τσιγάρου. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις βοήθησε στο να μικρύνει ο κατάλογος των θυμάτων.

Πηγή: e-reportaz.gr

Διαβάστε επίσης: