Μήνυμα προς τους τιμητές της δημοκρατίας και τους ομιλούντες περί προδοσίας με αφορμή την παραίτησή μου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πρωταρχικά θέλω να ξεκαθαρίσω, με αφορμή την παραίτησή μου από τη θέση του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά, ότι δε νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ σε κανέναν από τους γνωστούς τιμητές-σωτήρες του Πειραιά, που πρώτοι έσπευσαν να με "λιθοβολήσουν", πριν καν ακόμα διαβάσουν την επιστολή της παραίτησής μου.


Ξέρετε, εκείνους τους βασιλικότερους του βασιλέως, που συνήθως πλήττουν περισσότερο τον βασιλέα με την παρουσία τους, η οποία μόνο λόγο υπάρξης έχει την κολακεία προς τον βασιλέα, αποκλειστικά προς ίδιον όφελος!

Δε θα μπω στην ίδια συζήτηση απευθυνόμενος προς όλους εκείνους που έκαναν τον αγώνα τους-κρυπτόμενοι οι περισσότεροι-αλλά τον έκαναν. Ούτε θα απευθύνω τα ερωτηματικά περί ηθικής, αρχών και αξιών... Γιατί ξαφνικά γεμίσαμε από όψιμους "ιδιοκτήτες" και εκφραστές αυτών των αρετών.

Θα μιλήσω μόνο για τη δική μου πράξη. Δυο μέρες πριν τις εκλογές.
Τη δική μου πράξη ευθύνης απέναντι πρώτα στους ανθρώπους που με πίστεψαν και με ψήφισαν, απέναντι στους φίλους και γνωστούς, απέναντι στους αναγνώστες μου, απέναντι σε εκείνους που μαζί δώσαμε τη δύσκολη μάχη αυτών των εκλογών, απέναντι στον άνθρωπο που μου εμπιστεύτηκε μια υπεύθυνη θέση, τον Δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο, μα κυρίως στο στενό μου οικογενειακό κύκλο.

Η πράξη της παραίτησής μου ήταν πράξη ευθύνης και προοπτικής:

1. Γιατί με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά ζήτησα "συγγνώμη"-εμπράκτως-από τον πειραϊκό λαό, καθώς είχα μερίδιο ευθύνης στο πολωτικό κλίμα που δημιουργήθηκε στον Πειραιά.
2. Γιατί με αυτόν τον τρόπο ένιωσα ότι έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι στην ομαλή διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών στον Πειραιά, κάνοντας αυστηρά την αυτοκριτική μου.
3. Γιατί μην υπολογίζοντας για ακόμα μια φορά το προσωπικό μου κόστος, έκανα την υπέρβαση επ' ωφελεία της δημοκρατίας και της ενότητας του Πειραιά.
4. Γιατί με την πράξη μου αυτή πιστεύω ότι έβαλα παρακαταθήκη (δημοσίως και όχι εν κρυπτώ) για τις εκλογικές διαδικασίες του μέλλοντος στον Πειραιά.
5. Γιατί τελικά δεν είναι η δόξα και τα αξιώματα πάνω από όλα. Και αυτό το απέδειξα στην πράξη.

Με ρωτούν κάποιοι... Μα καλά ήταν το σωστό timing; Δεν έβλαψες με αυτήν την πράξη τον Δήμαρχο που υποστηρίζεις;

Και τους απαντώ:

1. Ήταν ή πιο κατάλληλη χρονική στιγμή. Γιατί το μήνυμα ενότητας που έστειλα έφτασε παντού. Σε όσους βέβαια μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν τι έγραφα!
2. Ήταν η πιο κατάλληλη χρονική στιγμή, γιατί δεν περίμενα μέχρι τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, αποτελώντας κι εγώ με αυτόν τον τρόπο ακόμα έναν "μετά Χριστό προφήτη"!
3. Ήταν η πιο κατάλληλη χρονική στιγμή γιατί η αλήθεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Γιατί η αλήθεια είναι πιο δυνατή από κάθε προσπάθεια συκοφάντησης, παραπλάνησης, καθοδήγησης.

Και συνεχίζουν κάποιοι ρωτώντας.. Μα καλά και όλα αυτά που έγραφες και έλεγες για το έργο του Δημάρχου Πειραιά;

Και απαντώ πολύ απλά και κατανοητά:

Με είδατε να παίρνω κάτι πίσω; Με είδατε να διαγράφω κάποιο από τα κείμενά μου που δημόσια εκτίθενται και κρίνονται; Με είδατε αλλάζω άποψη ή να διατυπώνω διαφορετική γνώμη για το έργο που επιτελέστηκε τα 3,5 τελευταία χρόνια στον Πειραιά; 

Όλα τα παραπάνω όμως έχουν και την εξήγησή τους.

Μεγαλώσαμε και ανδρωθήκαμε σκεπτόμενοι ως "πρόβατα", τα οποία κοιτάζουν μόνο ευθεία. Ούτε δεξιά ούτε αριστερά.

Για αυτό γίναμε όλοι εν δυνάμει υποκριτές και όχι πραγματικά δημοκράτες, έχοντας το θάρρος της γνώμης μας ανά πάσα στιγμή. Μια γνώμη για την οποία κρινόμαστε, αφού εκφράζεται δημόσια.

Κάποιοι προσκολλημένοι σε αυτό το παρελθόν με αυτές τις νοοτροπίες, δε λένε να εννοήσουν ότι ο κόσμος άλλαξε. Και μαζί τους πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς.

Και όπως από καιρό γράφω, και αυτή η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από τον Πειραιά!

Καλή ψήφο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: