Η ιστορία των ζαχαροπλαστείων Μαστρονικόλας στον Πειραιά (ΦΩΤΟ)


-Ένα από τα πιο ιστορικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά με λειτουργία 106 ετών

-Φημισμένο για την αυθεντική συνταγή του γαλακτομπούρεκου

-Η ιστορία συνεχίζεται από τη νέα γενιά της οικογένειας

-Επώνυμοι ξεχωρίζουν το γνήσιο γαλακτομπούρεκο του Μαστρονικόλα

…του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Τα ζαχαροπλαστεία Μαστρονικόλας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της ζαχαροπλαστικής από το 1909. Το διάσημο γαλακτομπούρεκο του Πειραιά μπορείτε να το απολαύσετε σε δύο καταστήματα· ένα στην οδό Καραολή και Δημητρίου και  ένα στην περιοχή της Πηγάδας.

Ο πρωτοπόρος  αυτού του εγχειρήματος ήταν ο παππούς της οικογένειας,  Παναγιώτης  Μαστρονικόλας, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Αθανάσιος Διάκος του νομού Φωκίδος.  Η αγάπη του για τη γαλακτοκομεία τον ώθησε να έρθει στην Αθήνα το 1897 και να σπουδάσει ζαχαροπλαστική σε ένα γαλακτοκομείο. Στη συνέχεια άνοιξε το δικό του ζαχαροπλαστείο και ξεκίνησε να γράφει την πιο γλυκιά ιστορία του Πειραιά ..

Το μυστικό της επιτυχίας φυσικά κρύβεται στα αγνά υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του γαλακτομπούρεκου και των υπόλοιπων γλυκών. Η οικογένεια φροντίζει να διαλέγει εκλεκτές πρώτες ύλες . Σήμερα προμηθεύεται γάλα από επιλεγμένα κοπάδια που ελέγχει συστηματικά για την ποιότητά του, ενώ στο παρελθόν διέθετε τα δικά της κοπάδια.

Ο εκλιπών και μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Κωνσταντίνος Μαστρονικόλας, συνεχίζοντας την ιστορία του πατέρα του, βρισκόταν ακούραστα μέσα στο εργαστήριο και με μεράκι επέβλεπε όλες τις παρασκευές· δεν ήθελε να γίνει καμία αλλαγή στον αυθεντικό τρόπο με τον οποίο ο πατέρας του παρασκεύαζε τα γευστικά γλυκά.

Η παράδοση συνεχίζεται από τους Πάνο και Γιάννη Μαστρονικόλα, άξιους συνεχιστές, τους οποίους πρόλαβε να καμαρώσει με μεγάλη περηφάνια ο εκλιπών.

Το ξεχωριστό γαλακτομπούρεκο του τιμούν όμως και διάσημες  προσωπικότητες από την εποχή της ιδρύσεως του μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός,  Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνήσει στον Πάνο Μαστρονικόλα για να του φέρει ένα ταψί ζεστό γαλακτομπούρεκο. Το εκλεκτό γαλακτομπούρεκο έχει ταξιδέψει και έξω από τα σύνορα της Ελλάδος , στην Κίνα, τη Νέα Υόρκη ακόμη και την έρημο Σαχάρα, χωρίς να έχει αλλοιωθεί η πλούσια γεύση του!

Η «γλυκιά» προσφορά του Κωνσταντίνου Μαστρονικόλα ο οποίος έφυγε πριν λίγες ώρες από τη ζωή θα μείνει ανεξίτηλη στις μνήμες της τοπικής κοινωνίας του Πειραιά και όχι μόνο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μαστρονικόλας