ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ – Ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι νέοι Αντιδήμαρχοι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


  • Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Piraeus Press για τα ονόματα που παίζουν για τις θέσεις ευθύνης στο Δήμο Πειραιά
  • Πότε εκλέγονται Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι - Αντιπρόεδροι Οργανισμών
  • Τα φαβορί, οι πρωτοκλασάτοι, οι εκπλήξεις και οι... δυσαρεστημένοι

...του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Λίγες μέρες πριν την ορκομωσία της νέας Δημοτικής Αρχής Πειραιά, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, ξεκίνησε η ονοματολογία σχετικά με τις θέσεις ευθύνης που θα οριστούν για την πρώτη διετία της Δημοτικής Αρχής Μώραλη.

Όπως ανέφερε σε προηγούμενο αποκλειστικό ρεπορτάζ το Piraeus Press, ο Γιάννης Μώραλης θα χρησιμοποιήσει στη διοίκηση του Δήμου Πειραιά και στελέχη του συνδυασμού «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» του Νίκου Βλαχάκου.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά το πέρας της σταυροδοσίας, είχαν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις σχετικά με τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στη νέα Δημοτική Αρχή, αναλαμβάνοντας τις βασικές θέσεις ευθύνης.

Ο Γιάννης Μώραλης φαίνεται πως έχει καταλήξει σε ένα ποσοστό της τάξης του 80% στο σχήμα με το οποίο θα διοικήσει το Δήμο Πειραιά κατά την πρώτη περίοδο της θητείας του.

Στις τελικές αποφάσεις έπαιξαν και θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες, που σχετίζονται είτε με τη σειρα κατάταξης, αλλά και την εμπειρία, τα προσόντα και τις ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν.

ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Όπως ήταν αναμενόμενο, και αυτή τη φορά ο Βαγγέλης Μαρινάκης - παρά το απίστευτο ρεκόρ σταυρών που κατέγραψε - δε θα αναλάβει κάποια θέση ευθύνης με δίκη του πρωτοβουλία.

Άλλωστε, στη συνείδηση των Πειραιωτών αποτελεί τον φυσικό ηγέτη του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» και ο ρόλος του σαφώς και δεν μπορεί να περιοριστεί στα καθήκοντα μιας αντιδημαρχίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας όμως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, ασχολείται και θα εξακολουθήσει να ασχολείται στενά με τα του Δήμου Πειραιά, έχοντας λόγο και παρεμβαίνοντας όταν εκείνος θα το κρίνει σκόπιμο.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ

Για Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Όπως όλα δείχνουν νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά θα προταθεί και θα εκλεγεί ο Παναγιώτης (Τάκης) Αβραμίδης.

Έμπειρος αυτοδιοικητικός, έχει περάσει σχεδόν από όλες τις καίριες θέσεις του Δήμου Πειραιά και έχει απόλυτη γνώση του μηχανισμού του Δήμου Πειραιά.

Την περασμένη 4ετία κλήθηκε να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» του Δημοτικού Ραδιοφώνου από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ και δεν «άνοιξε μύτη»!

Δεν έχει κόντρες και θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι

Για την πρωτοκλασάτη Αντιδημαρχία Οικονομικών, Καταστημάτων και Δημοτικής Αστυνομίας (υπάρχει η σκέψη ενοποίησης) ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην Βουλευτή Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος ως πρώην τραπεζικός έχει μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά, αλλά και ως τέως Βουλευτής χαίρει μεγάλης εκτίμησης από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου του Πειραιά.

Στο ενδεχόμενο μη ενοποίησης, τότε ο κ. Καρύδης θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ Αντιδημαρχίας Καταστημάτων & Δημοτικής Αστυνομίας και Αντιδημαρχίας Οικονομικών, ενώ τη θέση που θα μείνει κενή θα αναλάβει η Νανά Γλύκα Χαρβαλάκου.

Αντιδήμαρχος ΚΑΠΗ όπως όλα δείχνουν θα είναι εκ νέου ο τ. Δήμαρχος Πειραιά και δεύτερος σε σταυρους - μετά τον Βαγγέλη Μαρινάκη - Χρήστος Αγραπίδης, ο οποίος επιτέλεσε σημαντικό έργο κατά την προηγούμενη θητεία του.

Για τις Αντιδημαρχίες Έργων και Πολεοδομίας γίνεται μάχη μεταξύ των Σιγαλάκου, Αργουδέλη και Ρέππα.

Πιθανότατα η μια από τις δυο θέσεις να οριστεί για εντεταλμένο (άμισθο) σύμβουλο.

Για τον Παναγιώτη Ρέππα - προσθήκη από την παράταξη Μιχαλολιάκου - πιέζει ο Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις, ο Κυριάκος Σιγαλάκος ποντάρει στην καλή σχέση του με τον Γιάννη Μώραλη λόγω της προηγούμενης θητείας, ενώ ο Αλέξανδρος Αργουδέλης αν και δεν τα πήγε και άσχημα στην προηγούμενη θητεία, φαίνεται ότι έχει προκύψει ένα ζήτημα μετά ακριβώς την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, που ενδεχομένως να του στερήσει τη θέση.

Αντιδήμαρχος Πρασίνου ο Γρηγόρης Καψοκόλης. Προερχόμενος και αυτός από την ομάδα Μιχαλολιάκου, αποτελεί κατά κοινή ομολογία έναν από τους καλύτερους Αντιδημάρχου Πρασίνου του Δήμου Πειραιά διαχρονικά και εκτός απροόπτου θα κληθεί να υπηρετήσει ξανά το Δήμο Πειραιά από τη θέση αυτή.

Για την Αντιδημαρχία Καθαριότητας ακούγεται το όνομα του Ιωσήφ Βουράκη, ο οποίος δεν πήγε τόσο καλά στους σταυρούς αυτή τη φορά, ενώ ο ίδιος δηλώνει στο στενό του κύκλο δυσαρεστημένος για το ενδεχόμενο αυτό.

Για το σημαντικό πόστο της Παιδείας, έχοντας αφήσει σημαντική παρακαταθήκη από τα χρόνια που διετέλεσε Αντιδήμαρχος Παιδείας, ακούγεται το όνομα της Σίσσυ Αλιγιζάκη, η οποία έκανε δυναμική επανεμφάνιση μετά από αρκετά χρόνια.

Τους παιδικούς σταθμούς φαίνεται να αναλαμβάνει η πρωτοεκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Αντωνία Καρακατσάνη από τη θέση της Εντεταλμένης Συμβούλου.

Για το «νεανικό» τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & επικοινωνίας δεν έχει κλειδώσει πρόσωπο προς το παρόν.

Τη θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου Ανάπτυξης που μέχρι πρότινος κατείχε ο Πέτρο Κόκκαλης, θα λάβει η κ. Γλύκα Χαρβαλάκου σε περίπτωση που ο κ. Καρύδης αναλάβει ενοποιημένη αντιδημαρχία Οικονομικών, Καταστημάτων και Δημοτικής Αστυνομίας.

Τον Πολιτισμό θα αναλάβει και σε αυτή τη θητεία η κ. Ειρήνη Νταϊφά, από τη θέση της Εντεταλμένης Συμβούλου.

Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι Οργανισμών

Για την ΚΟΔΕΠ έχει κλειδώσει ο Γιάννης Βοϊδονικόλας στη θέση του Προέδρου ενώ ανοιχτή παραμένει η θέση Αντιπροέδρου.

Για τον ΟΠΑΝ έχει κλειδώσει για τη θέση της Προέδρου η Χαραλαμπία (Χάρις) Ζηλάκου και επίσης παραμένει ανοιχτή η θέση Αντιπροέδρου.

Για το Κανάλι Ένα (Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά) παραμένει ανοιχτή η θέση του/της Προέδρου, ενώ για τη θέση του Αντιπροέδρου ακούγεται το όνομα του νυν Αντιπροέδρου Στέλιου Μπρατσόλη, ο οποίος είναι πολύ καλός γνώστης των ΜΜΕ.

Από την παράταξη του Νίκου Βλαχάκου

Όπως αποκλειστικά σας αποκάλυψε το Piraeus Press, στη νέα Δημοτική Αρχή θα συμμετέχουν και στελέχη της παράταξης «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» φέρεται να μην επιθυμεί να λάβει κάποια θέση, εκτός εάν μετά από συζητήσεις των δυο μερών προκύψει συμφωνία για θέση Αναπληρωτή Δημάρχου, την οποία θα καταλάβει ο κ. Βλαχάκος, προκειμένου να σταλεί μήνυμα απόλυτης ενότητας και συμπόρευσης των δυο πρώτων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας, θα δοθούν στον Νίκο Βλαχάκο οι εξής θέσεις:

Αντιπρόεδρος Δημοτικός Συμβουλίου (δικαιωματικά)

Μια θέση Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου ή Αντιδημάρχου

Δυο Αντιπροεδρίες στους Οργανισμούς ΟΠΑΝ και ΚΟΔΕΠ

Για τη θέση του/της Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά παίζουν τα ονόματα του Καρδιολόγου Γιώργου Βίτσα (δεύτερος σε σταυρούς μετά τον Δημήτρη Βλαχάκο) και της έμπειρης Πασχαλίνας Καλαγιά.

Για τη θέση Εντεταλμένου Συμβούλου ή Αντιδημάρχου ακούγονται τα ονόματα ενός εκ των δυο προαναφερόμενων - οποίος δηλαδή δε γίνει Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου - καθώς επίσης και του Οδοντίατρου Μιχάλη Αγρανιώτη.

Για τις θέσεις των Αντιπροέδρων σε ΟΠΑΝ και ΚΟΔΕΠ παίζουν τα ονόματα των Δημήτρη Βλαχάκου (πρώτος σε σταυρούς από την παράταξη Βλαχάκου), Λευτέρη Βρουβάκη και Δημήτρη Αράπη.