ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Συγκίνηση στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών (Φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Παρουσία του Δημάρχου Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη, σύσσωμης της διοίκησης του Δήμου, βουλευτών της περιοχής, του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, εκπροσώπων του Υπ. Πολιτισμού και της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και μαθητών και μαθητριών της πόλης και πλήθους Κορυδαλλιωτών και σε διάχυτο κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 τα θυρανοίξια του ιστορικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικαίας, κ. Αλεξίου και παρουσία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου και πλήθους ιερέων. 

Ο ιστορικός Ναός είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον σεισμό του 1999 και χρειάστηκε πολύς χρόνος και συντονισμένες προσπάθειες τόσο από την πλευρά της Εκκλησίας όσο και του Δήμου ώστε να μπορέσει να ενταχθεί η αναστήλωσή του στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης αναστήλωσης Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Οι εργασίες στον Ναό ξεκίνησαν το 2012 και περιελάμβαναν στερέωση και αποκατάσταση του ναού, καθώς και συντήρηση του ζωγραφικού διάκοσμου από τον οποίον σώζονται σπαράγματα τοιχογραφιών του 11ου αιώνα.



Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού εξήρε το έργο της αποκατάστασης και την αρτιότητα του αποτελέσματος τονίζοντας: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ιστορική στιγμή για την πόλη μας αλλά και στιγμή μεγάλης συγκίνησης. Το σημαντικότερο μνημείο του Κορυδαλλού, ο ιστορικός Ι. Ν. των Παμμεγίστων Ταξιαρχών παραδίδεται στον Κορυδαλλιώτικο λαό και στις επόμενες γενιές αποκαταστημένος και αποτελεί κόσμημα σπάνιας ιστορικής και θρησκευτικής αξίας και σημασίας. Οι προσπάθειες και οι αγώνες τόσο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ. Αλεξίου όσο και του ιερατικού προϊσταμένου του Ναού, π. Γεώργιου Ζώρζου στάθηκαν ακάματες και άγρυπνες ως την ολοκλήρωση του έργου και προίκισαν την πόλη μας με ένα μνημείο εξαιρετικής αισθητικής. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για την ταχύτατη αποπεράτωση των εργασιών, επιστήμονες, τεχνικούς, τεχνίτες οι οποίοι δούλεψαν με σεβασμό στην ιστορία και την αξία αυτού του μοναδικού για τον Κορυδαλλό και την ευρύτερη περιοχή μνημείου.» 
Σημειώνουμε ότι η πρώτη πανηγυρική θεία λειτουργία τον Ναό θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στις 7.00 π.μ.