Ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ στη Μεταμόρφωση για τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» του Παντοκράτορα (φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Προηγιασμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ευχαριστήρια δέηση για την ολοκλήρωση του μεγαλόπρεπου τρούλου στον Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ

Την Τετάρτη 13 Απριλίου τελέστηκε από τον κ. Σεραφείμ η απογευματινή Θεία Λειτουργία των προηγιασμένων δώρων στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς, σε κατανυκτικό κλίμα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Σεραφείμ κήρυξε το Θείο Λόγο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θαύμα της ολοκλήρωσης του μεγαλειώδους και συνταρακτικού έργου - όπως χαρακτηριστικά είπε - της αγιογράφησης του μεγαλόπρεπου τρούλου, με ειδική αναφορά στον επιβλητικό Παντοκράτορα, ο οποίος αποτελεί πραγματικά κόσμημα όχι μόνο καλλιτεχνικό αλλά και θεολογικό!


Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ευχαρίστησε τόσο τους εφημερίους του Ιερού Ναού όσο, τους δωρητές, τους πιστούς της ενορίας, τον αγιογράφο Γεώργιο Μποζά και τους συνεργάτες του, καθώς όλοι μαζί συνετέλεσαν προκειμένου να έρθει αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Σεραφείμ έστρεφε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το βλέμμα του προς την κορυφή του Ναού και τον Παντοκράτορα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Piraeus Press, είναι γνωστές οι «καταδρομικές» επισκέψεις του Μητροπολίτη Πειραιά σε όλους τους ναούς των γειτονιών του Πειραιά, προκειμένου να επιβλέπει ο ίδιος την πορεία διαφόρων εργασιών.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Σεραφείμ επισκέφτηκε και το ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όσο διαρκούσαν οι εργασίες αγιογράφησης, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον εμφανή τρόπο, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την ιστορική ενορία της Μητρόπολης Πειραιά (υπενθυμίζεται ότι ο μικρός παλαιός ναός είναι ο παλαιότερος σε όλη τη Μητρόπολη Πειραιά και χρονολογείται τα έτη 1865-1867, ενώ φιλοξενεί αγιογραφίες του κορυφαίου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου).

Άλλωστε ήταν ο ίδιος που εξασφάλισε την εύρεση δωρητή προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η αγιογράφηση του τρούλου, κάτι το οποίο δεν ξεχνά κανείς από τον κλήρο και τον λαό της όμορφης φτωχογειτονιάς του Πειραιά!

π. Χρήστος Κούσπαρης, Γιώργος Μποζάς, Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ, π. Λεωνίδας Αθανασούλας, π. Ευστάθιος Κατσαμπάκης (από αριστερά προς δεξιά)

Στην αντιφώνησή του, ο επί 30 συναπτά έτη προϊστάμενος του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πρωτοπρεσβύτερος π. Λεωνίδας Αθανασούλας, ευχαρίστησε εγκαρδίως τον κ. Σεραφείμ, εκ μέρους των εφημέριων και των πιστών της ενορίας, μεταφέροντας ευγνώμονες ευχές και ευχαριστίες προς τον σεπτό Ποιμενάρχη του Πειραιά.

Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την τοπική κοινωνία της Παλιάς Κοκκινιάς, καθώς με τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» του τρούλου, έκλεισε ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για δεκαετίες στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες παρακάτω.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλυπτήρια για τον επιβλητικό Παντοκράτορα των 7 μέτρων σε Ναό του Πειραιά (φωτο + βίντεο)