ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ: Όσο και αν ψάξω δεν βρίσκω άλλο λιμάνι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Όσο και αν ψάξω δεν βρίσκω άλλο λιμάνι»

Αυτός θα είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που εγκαινιάζεται την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 στις 19:30 μ.μ στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα από τις 10.00π.μ.- 14.00 μ.μ  και από τις 18.00μ.μ. -21.00μ.μ.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση: 

Όγκοι και φόρμες συνθέτουν το βιομηχανικό τοπίο του Πειραιά σε συνδυασμό με  τα κυρίαρχα στοιχεία της θάλασσας και του ουρανού. 
Οι φωτογραφίες μας είναι μια περιμετρική ξενάγηση στο λιμάνι και σε σημεία που δύσκολα κάποιος θα έβρισκε καλαισθησία.  Με έντονο το στοιχείο της φωτοειδησεογραφίας  μέσα από αυτές τις εικόνες αναδεικνύονται  τα τοπία  αλλά και τα κτίρια και οι δραστηριότητες, όπως η ερασιτεχνική και μη αλιεία  που ακόμα καλά βαστούν από το Κερατσίνι μέχρι και το Χατζηκυριάκειο.
Η επεξεργασία που δέχτηκαν οι εικόνες σκοπό έχει να κάνει πιο έντονη την παρουσία των τριών διαστάσεων και του βάθους πεδίου. Επιπλέον η επεξεργασία τονίζει τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα του εκάστοτε κάδρου.
Αφορμή για την ενασχόληση μας με το συγκεκριμένο θέμα  είναι ότι ο Πειραιάς ήταν και είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας μας, εδώ μεγαλώσαμε, εδώ παραμένουμε.
Στο σημείο αυτό αναγκαίο να αναφερθεί είναι πως έναυσμα για όλη αυτή τη διοργάνωση είναι η ανέγερση του ρολογιού σύμβολο για τον Πειραιά που άδοξα κατεδαφίστηκε τον Οκτώβριο του 1968.
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις των εικόνων μας θα διατεθούν  για την αποκατάσταση του. Την  πρωτοβουλία έτσι ώστε το σημαντικότατο αυτό τοπόσημο να ξαναβρεί τη θέση του  είχε ο σημερινός δήμαρχος της πόλης κος Βασ. Ι. Μιχαλολιάκος.
Όλγα Μπάστα: Φωτογράφος/Δημοσιογράφος. Φωτογραφία σημαίνει «γραφή με το φως». Καλύτερος φακός όλων το ανθρώπινο μάτι! Έτσι ξεκίνησε η πρώτη μου επαφή με την φωτογραφία, το ίδιο και η δική σας.
Μιχάλης Καρκαβίλλας: (Mike Karkas)   Με τη φωτογραφία ασχολούμαι ερασιτεχνικά τα τελευταία χρόνια και τα κάδρα μου είναι επηρεασμένα από τον κινηματογράφο
Παναγιώτης Παυλής: Είμαι μαθητής Λυκείου. Έχω διακριθεί σε τοπικό λογοτεχνικό διαγωνισμό.
Η έκθεση φωτογραφίας πραγματοποιείται στα πλαίσια εκδηλώσεων για την ανέγερση του Δημοτικού ρολογιού. Το πρόσωπο  που ένωσε τους συμμετέχοντες είναι ο γνωστός εικαστικός και Πειραιώτης κος Σταύρος Τζώρτζος.Παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες.

 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ (Φίλωνος 29) για την ανέγερση του ρολογιού του Πειραιά

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:   13-24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το ρολόι του Πειραιά που άσπλαχνα γκρεμίστηκε τον Οκτώβριο του 1968 φέρνοντας δάκρυα στα μάτια όσων άκουγαν τα χτυπήματα του κασμά να ρίχνει τις μνήμες  του ρολογιού σε οικοδομικά υλικά.
Το ρολόι του Πειραιά ήταν μια ιδέα του τότε Δημάρχου Δημ.Μουτσόπουλου στις 27-4-1866. Ο σημερινός Δήμαρχος Πειραιά ο κος Βας. Ι. Μιχαλολιάκος πήρε μια  τολμηρή πρωτοβουλία να άρχίσει την αποκατάσταση και το ρολόι  να βρει τη θέση του. Αυτό είναι μία επιταγή της ιστορίας του Πειραιά που πρέπει να ικανοποιηθεί. Η ώρα του ρολογιού του Πειραιά έχει σημάνει…
 
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΩΡΤΖΟΣ «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ»

Εγκαίνια 17 Μαρτίου 2014 Δευτέρα ώρα 20.00
Μια έκθεση εικαστικών έργων όπου το φως, η θάλασσα , ο ήλιος , το τοπίο , οι νεκρές φύσεις , τα πορτραίτα , η γυναικεία παρουσία , το γυμνό και η ερωτική διάθεση είναι τα θέματα που συγκεντρώθηκαν για να συνθέσουν τις «Αναμνήσεις του αύριο» αυτής της ανοιξιάτικής αναδρομικής έκθεσης που είναι ένα εικαστικό ταξίδι στο συναίσθημα, τη μνήμη και τους ελεύθερους συνειρμούς.
Τα ζωγραφικά έργα  της έκθεσης παντρεύονται με την μεταλλογλυπτική με τον χώρο το χρόνο και την κίνηση συνθέτοντας ένα αισθητικό  αποτέλεσμα υψηλής τέχνης και τεχνικής.
Τα χρήματα από τις πωλήσεις των έργων της έκθεσης θα διατεθούν για την ανέγερση του ρολογιού του Πειραιά.
 
ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μια μουσική παρουσίαση για το Πειραιώτικο ρεμπέτικο σε σχέση με τα τοπωνύμια του μεγάλου λιμανιού που συνδέθηκαν με αυτό.
Κείμενα, συλλογή υλικού και παρουσίαση από τον Θανάση Βλάχο.Ζωντανή μουσική από τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Σπύρο Γκούμα και το μουσικό σχήμα «Παρατεταμένοι»
Με προβολή φωτογραφικού και ψηφιακού υλικού, παράλληλα με ζωντανή μουσική θα ακουστούν  τραγούδια των Βαμβακάρη, Δελιά, Μπαγιαντέρα, Μπάτη, Στράτου, Κερομύτη, Παπαιωάννου κ.α. , τα οποία αναδεικνύουν περιοχές στο πέρασμα των χρόνων.
Παρασκευή και Σάββατο 22 Μαρτιού 2014 στις 20.30
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (ισχύει για όλες τις εκδηλώσεις)