Εντυπωσιακή γιορτή λήξης από τα Εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης Πειραιά στο Βεάκειο (φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εντυπωσιακή και μεγαλειώδης ήταν η γιορτή λήξης που προετοίμασαν και παρουσίασαν χθες Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, στο Βεάκειο Θερινό Θέατρο, τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με αφορμή την λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τοπικών αρχόντων, γονέων και κηδεμόνων, αλλά και πλήθους κόσμου.

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αθώων θυμάτων, ως έκφραση βαθύτατης οδύνης για την αδόκητη απώλεια ανθρωπίνων ζωών από την εγκληματική διακίνηση και εργαλειοποίηση  του μεταναστευτικού προβλήματος.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της τοπικής μας Εκκλησίας παρουσίασαν, μέσα από παραδοσιακούς χορούς, θεατρικά δρώμενα και τραγούδια, ένα μοναδικό πρόγραμμα με κεντρικό αφιέρωμα στην μεγαλόνησο Κρήτη.

Τον μουσικό παλμό έδωσε φέτος ο γνωστός Κρητικός τραγουδοποιός Μανώλης Κονταρός, ο οποίος μαζί με την ορχήστρα του, μας ταξίδεψε στην αγαπημένη και λεβεντογέννα Κρήτη με παραδοσιακά αγαπημένα τραγούδια και μαντινάδες τα οποία συνόδευσαν χορευτικά μέλη από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».

Από την έναρξη της Εκδήλωσης, όπου το σύνολο των παιδιών εμφανίστηκε στην σκηνή, έως και την λήξη της, το κέφι, ο ενθουσιασμός, η χαρά και η ζωντάνια των παιδιών αποτέλεσαν τα βασικά και ουσιαστικά στοιχεία της γιορτής.

Όλα τα παιδιά, με την βοήθεια των νηπιαγωγών, των δασκάλων και των Καθηγητών, είχαν ετοιμάσει και παρουσίασαν σχετικά προγράμματα. Διασκευάσαν και απέδωσαν σκηνές από την ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι» (γνωστή και ως «Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες»), το χορωδιακό εργαστήρι των Εκπαιδευτηρίων μας απέδωσε παραδοσιακά Κρητικά – και όχι μόνο – τραγούδια, αρκετά από τα οποία τα παιδιά των τεσσάρων πρώτων τάξεων του Δημοτικού «έντυσαν» μουσικοκινητικά, ενώ τα παραδοσιακά χορευτικά τμήματα ξεσήκωσαν τους θεατές με τους κρητικούς τους χορούς.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή κατά την οποία το χορωδιακό εργαστήρι αφιέρωσε το τραγούδι «Μαλαματένια λόγια», στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την χορωδία των Εκπαιδευτηρίων μας σε εκδήλωση που είχε παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Νωρίτερα, γυμναστικές επιδείξεις, παρουσίασαν τα μετασχολικά της ρυθμικής, όλων των βαθμίδων των Εκπαιδευτηρίων μας.

Όλα τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων μας έλαβαν ως ενθύμιο από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου, μαζί με την ευλογία του και τις ευχές του για καλό καλοκαίρι, μία μεγάλη πετσέτα θαλάσσης με το λογότυπο των εκπαιδευτηρίων μας. Επιπλέων, οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού έλαβαν από τον Σεβασμιώτατο από μία Καινή Διαθήκη, ενώ οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που φέτος διαγωνίστηκαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, έλαβαν ως Ευλογία από μία Εικόνα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ προς όλους τους παρευρισκομένους υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «αυτά τα παιδιά θέλουμε, αυτόν τον κόσμο θέλουμε, αυτή την νεολαία θέλουμε που εμπνέει και οδηγεί και εμάς τους μεγαλύτερους». Επεσήμανε πως απέναντι στην εχθροπάθεια, στον εκφοβισμό και το bulling, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, «έχουμε αυτή την αντιπρόταση: αυτά τα παιδιά, γεμάτα από φως, από αγάπη, από ιδανικά, από ορμή, από νιότη, από σφρίγος».

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους συντελεστές του εκπαιδευτικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων.

Κάνοντας αναφορά και ευχαριστώντας τον Μανώλη Κονταρό, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως «είναι Ελλάδα, Ρωμιοσύνη και Κρήτη μαζί. Ευψυχία, δύναμη, ομορφιά και αγάπη», εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του και στην εκλεκτή του ορχήστρα.

Ευχαρίστησε θερμά τους γονείς και κηδεμόνες που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα Εκπαιδευτήρια της τοπικής μας Εκκλησίας και αναφερόμενος στην «τραγωδία που ζήσαμε και πάλι στα νερά της Μεσογείου από την άκριτη, την απαράδεκτη, την ανήθικη εκμετάλλευση των ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον», ευχήθηκε, σε αυτή την πολύ δύσκολη εποχή, τα παιδιά μας να έχουν δύναμη.

«Είναι μεγάλο έγκλημα για τους μεγάλους της γης που στον 21ο αιώνα επιτρέπουν τέτοιες τραγωδίες», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, ευχόμενος «να συνέλθουμε ως ανθρωπότητα. Να κατανοήσουμε την ευθύνη μας και απέναντι στον Θεό, τον Δημιουργό μας, αλλά και απέναντι στον εαυτό μας και στην ελευθερία μας».