ΠΗΓΑΔΑ: Ανάπλαση και εργασίες για την πρώτη βιοκλιματική πλατεία του Πειραιά (φωτο)

Η δημιουργία της πρώτης βιοκλιματικής πλατείας στον Πειραιά είναι γεγονός.

Πηγή οξυγόνου για τον Πειραιά θα αποτελεί σε λίγο καιρό η πλήρως αναμορφωμένη και υπερσύγχρονη βιοκλιματική πλατεία Πηγάδας.

Η υλοποίηση του έργου που είχε εξαγγείλει ο Δήμαρχος Πειραιά πριν από λίγους μήνες, με τη συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ, έχει ήδη ξεκινήσει και η δημιουργία της βιοκλιματικής πλατείας προχωρά με γοργούς ρυθμούς.


Στα σχέδια του Δήμου είναι η πλατεία να μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο χώρο πρασίνου με παιδική χαρά και ανοιχτό θεατράκι.Αξίζει να σημειωθεί πως ανάπλαση θα γίνει και στα πεζοδρόμια των οδών Αντωνίου Θεοχάρη και Γεωργίου Θεοτόκη, περιμετρικά της πλατείας.

Σε δήλωσή του στην Piraeus Press ο Πρόεδρος της Α’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Γιάννη Μοσχοβάκος, ανέφερε τα εξής:

«Πρόκειται πραγματικά για ένα έργο πνοής, με πολλαπλά μηνύματα. Ο Πειραιάς περνά στη νέα εποχή και η βιοκλιματική πλατεία Πηγάδας θα αποτελεί σημείο αναφοράς των σημαντικών αλλαγών που επέρχονται στο μεγάλο λιμάνι. Στη νέα πλατεία Πηγάδας θα παρέχεται και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έτσι, πιστεύουμε πώς πολύ σύντομα, η Πηγάδα, θα αποτελέσει το νέο στέκι του Πειραιά!»Τι είναι όμως ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και τι σκοπό έχει;

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αφορά το σχεδιασμό χώρων με βάση το τοπικό κλίμα.

Σκοπός του είναι η εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές, αλλά και τα φυσικά φαινόμενα του κλίματος με κύριο στόχο:

  • Την εξασφάλιση ηλιασμού το χειμώνα
  • Την προστασία από τους δυνατούς ανέμους του χειμώνα
  • Την ελαχιστοποίηση των απωλειών θερμότητας το χειμώνα
  • Την προστασία από τον ήλιο του καλοκαιριού
  • Την εκμετάλλευση των δροσερών ανέμων το καλοκαίρι
  • Την απομάκρυνση της πλεονάζουσας θερμότητας το καλοκαίρι

Διαβάστε επίσης: