1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής με άρωμα Πειραιά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας (ΕΛΕΝΕΠΥ) συνδιοργανώνουν το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής, στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αθήνα, στο Royal Olympic Hotel.

Στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εφαρμογές των ιοντιζουσών και μη- ιοντιζουσών ακτινοβολιών στην Ιατρική, θέματα Ιατρικής Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Νανοϊατρικής. Το συνέδριο απευθύνεται σε Φυσικούς Ιατρικής αλλά και επιστήμονες από όμορα πεδία όπως οι Ιατροί, Μηχανικοί, Νοσηλευτές, Τεχνολόγοι κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την υποβολή περιλήψεων/εργασιών (καταληκτική ημερομηνία 31/5/2022) οι οποίες θα δημοσιευθούν σε ειδικό τεύχος του περιοδικού European Journal of Medical Physics (EJMP), μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου:

https://pcmp2022.efie.gr/

Με έντονο άρωμα Πειραιά το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι ο Πειραιώτης Καθηγητής της Ιατρικής ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιο κ. Στάθης Ευσταθόπουλος, ο οποίος μάλιστα και και Πρόεδρος των Αποφοίτων της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του PP, ο κ. Ευσταθόπουλος υπήρξε ο εμπνευστής του εγχειρήματος, το οποίο δεν είχε πραγματοποιηθεί εδώ και 50 χρόνια, που «υφίσταται» η Ιατρική Φυσική στη χώρα μας.

Επιπλέον, το καθιερωμένο πάρτυ του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην πλαζ Βοτσαλάκια, παραπέμποντας στην καλοκαιρινή διάθεση που ακόμα δεν έχει φύγει!

Η ανάρτηση του Στάθη Ευσταθόπουλου στο Facebook:

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής (pcmp2022.efie.gr)

Μια προσωπική εισαγωγή: Προχθές, στη γιορτή μου, του Αγίου Ευσταθίου (πήρα το όνομα μου από τον παππού μου, τον Σταθάκη, όπως τον έλεγαν στην Πόλη απ' όπου έφυγε το 1917 αναζητώντας την τύχη του στον Πειραιά), δέχθηκα τόσες πολλές ευχές με όλα τα μέσα, τηλέφωνο, sms, μηνύματα σε Viber, WhatsApp, Messenger, αναρτήσεις στο FB, mails, που δε μπόρεσα να ανταποκριθώ παρά μόνο σε λίγες. Το κυριότερο ήταν ότι κυριολεκτικά με καταπλάκωσε ένα τεράστιο βουνό αγάπης που αναδύθηκε από τις καρδιές όλων εσάς των φίλων μου. Δεν έχω λόγια... Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες και όλους με κάποιο τρόπο. Ελπίζω ότι σε μερικές μέρες θα το έχω καταφέρει.

Το Συνέδριο: Από αύριο, 23/9 ξεκινά το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 25/9, στην Αθήνα, στο Royal Olympic Hotel. Έχει ήδη εγγεγραμμένους περισσότερους από 500 συνέδρους, περισσότερες από 110 προσκεκλημένες ομιλίες με περισσότερους από 100 ομιλητές, περισσότερες από 170 ελεύθερες επιστημονικές ανακοινώσεις και μια μεγάλη έκθεση των εταιρειών του χώρου. Μας έκαναν την τιμή να δεχθούν να έρθουν να μιλήσουν στο συνέδριο αυτό, όλοι οι Έλληνες καθηγητές της ειδικότητας μας, αλλά και πολλοί σημαντικοί ξένοι συνάδελφοι ή Έλληνες του εξωτερικού. Ενδεικτικά θα αναφέρω (χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω κανέναν που δε θα αναφέρω, καθώς όλοι οι προαναφερόμενοι έχουν πολύ σημαντικά επιστημονικά βιογραφικά στο χώρο), τους Ian Paddick, Brenda Byrne, Andrew Webb, και μερικούς μόνο από τους Έλληνες του εξωτερικού, τους Νίκο Παραγιό, Νίκο Παπανικολάου, Νίκο Τσέκο, Βασίλη Ρομπόκο και Σοφία Ζευκιλή.

Όταν πριν 11 μήνες ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες, η ΕΦΙΕ (Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος) και η ΕΛΕΝΕΠΥ (Ελληνική Εταιρεία Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας), για τη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιατρικής Φυσικής, δε μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα είχε τέτοια επιτυχία και τέτοια απήχηση στην κοινότητα όχι μόνο των Φυσικών Ιατρικής, αλλά και στους επιστήμονες των συγγενών γνωστικών αντικειμένων. Ξεκινήσαμε για τη διοργάνωση ενός σχετικά μικρού συνεδρίου 150 συνέδρων και περίπου 50-60 επιστημονικών παρουσιάσεων. Και αυτό για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς γιατί προφανώς δεν ήταν τυχαίο ότι στα 50 χρόνια που λειτουργεί η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος δεν είχε διοργανωθεί κανένα πανελλήνιο συνέδριο, παρ’ ότι οργανώνονταν πολλές επιμέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι φόβοι και οι δυσκολίες μιας τέτοιας διοργάνωσης δρούσαν αποτρεπτικά. Ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος, η αβεβαιότητα της εξέλιξης της πανδημίας, αλλά και για αρκετούς ακόμη.

Σκοπός του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιατρικής Φυσικής είναι να αναδείξει σύγχρονα θέματα Ιατρικής Φυσικής και συναφών αντικειμένων φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους από τον ακαδημαϊκό χώρο, τα νοσοκομεία και τη βιομηχανία. Απώτεροι στόχοι του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη της εκπαίδευσης, η διάχυση της γνώσης, η ενίσχυση των συνεργασιών στο ταχέως εξελισσόμενο πεδίο της Ιατρικής Φυσικής, η αλληλεπίδραση όλων των Ακτινοφυσικών της χώρας μεταξύ τους αλλά και με επιστήμονες συναφών πεδίων και βέβαια η ενεργός συμμετοχή των νέων επιστημόνων και η αλληλεπίδραση τους σε ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό γεγονός.
Όλες τις πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα του:
pcmp2022.efie.gr
Στην τελετή έναρξης θα υπάρχει μια πολύ σημαντική ομιλία από άλλο γνωστικό πεδίο (είθισται σε τέτοια συνέδρια), το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, στο πεδίο της ενέργειας. Ο συντονιστής της ελληνικής συμμετοχής στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παραγωγής καθαρής και φθηνής ενέργειας, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τίγκελης θα παρουσίασει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για «Ενέργεια από θερμοπυρηνική σύντηξη – ITER project». Η παραγωγή ενέργειας με αυτό τον τρόπο γεννά σοβαρές ελπίδες για να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη έως την εξάπλωση της ανθρωπότητας πέρα από τα όρια της Γης μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βασικούς συντελεστές που μαζί οργανώσαμε αυτή την εκδήλωση της ειδικότητας μας και ειδικότερα, τον Παντελή Καραΐσκο, τον Yiannis Seimenis, την Pola Platoni, την Efi Koutsouveli και την Agapi Ploussi, αλλά και όλες και όλους τους αφανείς προς τα έξω εθελοντές μας, συνεργάτες, ειδικευόμενους και φοιτητές μας, που χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας τον τεράστιο αυτό όγκο δουλειάς.

Πιστεύουμε ότι το συνέδριο θα καθιερωθεί και θα πραγματοποιείται σε περιοδική βάση.