Πασαλιμάνι: Δείτε γιατί ντύθηκε στα μωβ το Ρολόι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: 15 εκατομμύρια πρόωρα γεννημένα μωρά σε ολόκληρο τον κόσμο χρειάζονται μια δυνατή φωνή

Η 17η Νοεμβρίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις προκλήσεις του πρόωρου τοκετού και να φωτίσει τους κινδύνους και τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα βρέφη και οι οικογένειές τους.

Ο πρόωρος τοκετός είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των πέντε ετών- κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατομμύρια μωρά παγκοσμίως γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή περίπου 1 στα 10 παιδιά [ΠΟΥ,2018].

Παρότι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη, τα συμφέροντα και οι ανάγκες των πρόωρων βρεφών και των γονέων τους ελάχιστα εκφράζονται δημοσίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τις προκλήσεις που περιβάλλουν τον πρόωρο τοκετό και στην ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τους κινδύνους και τις συνέπειες. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αμέτρητα άτομα, νοσοκομεία, ΜΚΟ, ομάδες γονέων και κυβερνητικά ιδρύματα σε περίπου 100 χώρες συμμετέχουν αυτή την εβδομάδα σε δραστηριότητες της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότηταςγια να ευαισθητοποιήσουν και να ωθήσουν τη δράση για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού, όπου είναι δυνατόν, τη βελτίωση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και τη διάσωση της ζωής των μωρών.

Η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 ανάγκασε τις Νεογνολογικές Κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) παγκοσμίως να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας που δυστυχώς συχνά χωρίζουν τελείως τους γονείς από τα πρόωρα μωρά τους στη διάρκεια της νοσηλείας, με επιζήμιες συνέπειες τόσο για τα μωρά όσο και για τους γονείς. Για το λόγο αυτό στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, ενώνουμε τις φωνές μας κάτω από την παγκόσμια έκκληση "Δράστε τώρα! Κρατήστε τους γονείς και τα μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς μαζί". Ακόμη και χωρίς τους πρόσθετους κινδύνους μιας παγκόσμιας πανδημίας, τα πρόωρα μωρά είναι από τους πιο ευάλωτους ασθενείς και, όπως έχουν δείξει επανειλημμένα μελέτες, χρειάζονται τους γονείς τους στο πλευρό τους. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν τις ανάγκες των μωρών που γεννιούνται πολύ νωρίς, πολύ μικρά ή πολύ άρρωστα και των οικογενειών τους με τις απαιτήσεις για τη λειτουργία των νοσοκομείων και την ασφάλεια του προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η έρευνα δείχνει ήδη ότι οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τον διαχωρισμό των γονέων και των βρεφών στις ΜΕΝΝ ακυρώνουν ουσιαστικά τα όποια κέρδη στην ασφάλεια και την προστασία από μια πιθανή μόλυνση με COVID-19.


Ο Δήμος Πειραιά, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της οργάνωσης «Ηλιτόμηνον» και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών( EuropeanFoundation for Care of Newborn Infants- EFCNI), φωταγώγησε με το μωβ χρώμα της προωρότητας εμβληματικό Παλιό Ρολόι στο Πασαλιμάνι
, για να στείλει και αυτή τη δύσκολη χρονιά ένα θετικό μήνυμα ελπίδας και αυτοπεποίθησης και να τονίσει ότι στον αγώνα για το καλύτερο μέλλον των πρόωρων μωρών είμαστε όλοι μαζί.

Η πρόεδρος του «Ηλιτόμηνον» και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γονέων του EFCNIδήλωσε: Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Δήμο Πειραιά, τον Δήμαρχο κ. Μώραλη και την Αντιδήμαρχο κ. Ζαρακέλη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας να συμμετέχει ο Πειραιάς στην καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα πρόωρα μωρά. Είναι πολύ σημαντικό για μας που το λιμάνι του Πειραιά θα ενωθείμε εκατοντάδες πόλεις και μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο για να δυναμώσει το μήνυμα ότι κάθε παιδί αξίζει το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή».