ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Τελέστηκε το μνημόσυνο για τα θύματα του βομβαρδισμού του 1944

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στη μνήμη των εκατοντάδων Πειραιωτών, που έχασαν τη ζωή τους κατά το βομβαρδισμό της πόλης, στις 11 Ιανουαρίου 1944, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, πραγματοποίησαν σήμερα στις 11:00, επιμνημόσυνη δέηση, στον Ιερό Ναό του Δημοτικού Νεκροταφείου «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του τόνισε:
«Εκ μέρους του συνόλου του Πειραϊκού λαού τιμούμε σήμερα τη μνήμη  εκατοντάδων Πειραιωτών, των δικών μας ηρώων, τους οποίους συγκαταλέγουμε επάξια στους ήρωες της εποποιίας του  ελληνικού «Όχι»  στο φασισμό και στο ναζισμό, τους συγκαταλέγουμε στους ήρωες  της Εθνικής Αντίστασης.
 Στο ταφολόγιο του Δημοτικού Νεκροταφείου της Ανάστασης αναφέρονται τα ονόματα 492 νεκρών, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των πτωμάτων που μεταφέρθηκαν στο Α' και Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Ακόμη, θα πρέπει να υπολογιστεί κι ένας σημαντικός αριθμός νεκρών του ίδιου βομβαρδισμού, που τάφηκαν χωρίς να δοθούν τα στοιχεία τους, προκειμένου οι συγγενείς να διατηρήσουν τα ατομικά δελτία τροφίμων, με τα οποία δίνονταν η μερίδα του συσσιτίου ή τα 30 δράμια ψωμιού.
Πειραιώτες όλων των ηλικιών, που εκείνο το μαύρο μεσημέρι, προσπαθούσαν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, κάτω από τη μπότα της πιο σκληρής κατοχής της Ελλάδας από τους Ναζί.
Άνθρωποι που είχαν δει τους φίλους τους να χάνονται από την αδυσώπητη πείνα που είχε προηγηθεί.
Έλληνες που δεν έσκυψαν το κεφάλι να συμβιβαστούν με τις κατοχικές δυνάμεις και συνέχιζαν με όποιο κόστος την Αντίσταση.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συγγενείς οι δικοί σας άνθρωποι, οι δικοί μας άνθρωποι , έγραψαν με έναν τραγικό τρόπο  εκείνη τη μέρα της 11ης  Ιανουαρίου,  μια από τις πιο μαύρες  σελίδες της Ιστορίας του Πειραιά και της Ελλάδας, αλλά επιτρέψτε μου να πω και των συμμάχων.
Αλλά ταυτόχρονα και μια από τις πιο μαύρες σελίδες των συμμαχικών δυνάμεων σε βάρος ενός λαού, που στήριξε με αίμα και αγώνα, τους ανθρώπους που αποφάσιζαν τον βομβαρδισμό της πόλης τους.
Αγαπητοί φίλοι
Η ιστορία, όπως και η ζωή δεν γράφεται με αν, αλλά με ντοκουμέντα και στοιχεία.
Η αλήθεια είναι ότι ο Πειραιάς και η εικόνα του θα ήταν διαφορετική αν δεν είχε βομβαρδιστεί η πόλη.
Σίγουρα δεν θα χανόντουσαν πολύτιμοι άνθρωποι, σημαντικοί άνθρωποι και δεν θα διαλυόταν ο κοινωνικός ιστός της πόλης.
Οι καταστροφές που προκάλεσαν τα αμερικανικά και τα βρετανικά αεροπλάνα στον Πειραιά με τον βομβαρδισμό του 1944 θεωρούνται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Ήταν μια τραγωδία που επέδρασε αρνητικά στην πόλη για αρκετά χρόνια.
Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες τα ερειπωμένα κτίρια, ανυπολόγιστες οι κατεστραμμένες υποδομές, εκατοντάδες χιλιάδες οι εξαθλιωμένοι.
Οι ανθρώπινες ιστορίες και τα δράματα εκείνης της ημέρας, αλλά και τα όσα πέρασε ο Πειραιάς και οι κάτοικοί του στη διάρκεια της κατοχής, δυστυχώς δεν έχουν φωτιστεί όσο θα έπρεπε. Δεν έχουν προβληθεί όσο θα έπρεπε.
Δεν έχουμε διεκδικήσει όσα θα μπορούσαμε ως λαός, ως Έθνος. Και κυρίως δεν έχουμε μάθει το γιατί και από ποιους πάρθηκε αυτή η απόφαση που οδήγησε τον Πειραιά σε πολυεπίπεδες περιπέτειες.
 Όλοι όμως θυμούνται πόσα δανείστηκε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες…
Οι διεθνείς οργανισμοί υπολόγισαν αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή –λες και μετριέται η ανθρώπινη ζωή με χρήμα - σε υλικό κόστος που ξεπερνούσε τα 325 εκατομμύρια προπολεμικές δραχμές.
Πρόκειται για ένα οικονομικό μέγεθος που επωμίστηκαν επί σειρά δεκαετιών οι  Πειραιώτες.
Σήμερα η πατρίδα μας η Ελλάδα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί η θυσία των Ελλήνων εκείνης της εποχής ένα τρανό παράδειγμα για να μην μεγαλώνουν οι ανισότητες, η φτώχια και η δυστυχία των λαών που γεννούν το φασισμό. Αυτό ως γεγονός ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι ανάμεσα σε πολλά άλλα που θα αναδείξουμε αυτούς τους έξι μήνες που η Ελλάδα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης είναι η μεγάλη εμπειρία που αποκτήσαμε από τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους.
 Η μνήμη των Ηρώων μας είναι αιώνια στο μυαλό και στην καρδιά μας. Εμείς στον Πειραιά δεν ξεχνάμε. Αθάνατοι.»

Στην τελετή παραβρέθηκαν:

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, οι Αντιδήμαρχοι: κ. Αναστάσιος Κάρλες, κα Ευαγγελία Σαρρή, κ. Ευστάθιος Κωνσταντούζος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Βλαχάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Αντ. Καλογερόγιαννης και Ιωσήφ Βουράκης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πειραιά κα Ελένη Δρύ, Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, συγγενείς των θυμάτων και Πειραιώτες. 

Διαβάστε επίσης: