Κατάλληλη ή όχι για κολύμπι η Φρεαττύδα – Δείτε τι έκανε μια Πειραιώτισσα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στα ύψη έχει φτάσει ο υδράργυρος τις τελευταίες μέρες με τους Πειραιώτες να αναζητούν απεγνωσμένα μια λύση δροσιάς σε κάποια παραλία.

Είναι γεγονός, ότι πολλοί συμπολίτες μας «κατεβαίνουν» αυτές τις μέρες στα Βοτσαλάκια και τη Φρεαττύδα...

Προβληματισμός όμως υπάρχει για την καταλληλότητα των νερών.

Η τελευταία έρευνα του ΠΑΚΟΕ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο χαρακτηρίζει τις παραλίες του Πειραιά ακατάλληλες για κολύμβηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά του ΠΑΚΟΕ έρχονται σε αντίφαση με τις επίσημες κρατικές μετρήσεις από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου παραλίες παρουσιάζονται ως κατάλληλες.

Το απίστευτο έγινε όμως πριν λίγες ημέρες. Μια γυναίκα, κάτοικος του Πειραιά, αγανακτισμένη από αυτό το «μπαλάκι μετρήσεων», πήγε η ίδια και πήρε σε ένα πλαστικό ουροσυλλέκτη δείγμα από τη θάλασσα της Φρεαττύδας και το πήγε προς ανάλυση, με δική της πρωτοβουλία, στο εργαστήριο «Τσακαλίδης» που εδρεύει στην πόλη μας, προς ανάλυση. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό ανάλυσης (αρ. 1517305), τα επίπεδα των Escherichia coli και Intestinal enteroccocci, που αποτελούν «μονάδες μέτρησης» καταλληλότητας μια παραλίας ήταν κάτω του ορίου (20/250 και 4/100, αντίστοιχα).

Η αρχική εκτίμηση βάσει αυτού του αποτελέσματος είναι ότι η Φρεαττύδα είναι κατάλληλη για κολύμβηση. Είναι όμως αυτό ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα; Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου: «Οι θάλασσες έχουν την ιδιαιτερότητα να μεταβάλλουν την ποιότητα των νερών τους ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, η ξαφνική μεταφορά άμμου, κάποια μόλυνση, ή ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή τους αριθμούς των αναλύσεων. Συνήθως χρησιμοποιείται η μέθοδος της στατιστικής για να βγει μια «μέση τιμή» της ποιότητας του νερού. Εκεί βασίζονται οι έρευνες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το συγκεκριμένο δείγμα που ήρθε στο εργαστήριό μας αφορά συγκεκριμένη μέτρηση σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δείχνει δηλαδή μια εικόνα, αλλά όχι το σύνολο.

Συνεπώς, θα ήταν πρόχειρο να εξάγουμε γενικά συμπεράσματα μόνο από αυτή τη μέτρηση».