Έκπτωση των χρεώσεων αποθήκευσης εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε έκπτωση των χρεώσεων αποθήκευσης των εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά κατά 30% προχώρησε ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), θυγατρική της Cosco, αφού τα προβλήματα που προκάλεσε η τραπεζική αργία στη διακίνηση κεφαλαίων το προηγούμενο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες κοντέινερ να παραμένουν «αποκλεισμένα» στο λιμάνι.

Στελέχη του ΣΕΠ επισήμαναν πως η έκπτωση δεν μπορεί να αφορά κοντέινερ που βρίσκονται στο λιμάνι από τις αρχές Ιουνίου, αλλά ακόμα και από τις αρχές Μαΐου, πριν την τραπεζική αργία, καθώς -όπως είπαν- τα εμπορευματοκιβώτια αυτά δεν είναι όλα στο λιμάνι λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η τραπεζική αργία, αλλά ορισμένα από αυτά δεν έχουν εκτελωνιστεί και άλλα παραμένουν στα αζήτητα.

Αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις του ΣΕΠ βρίσκονται περίπου 1.200 με 1.500 εμπορευματοκιβώτια, ενώ το κόστος αποθήκευσής τους ανά ημέρα από το σταθμό ανέρχεται σε 7,5 ευρώ για το μικρό εμπορευματοκιβώτιο και 14 ευρώ για το μεγάλο.

Ανάλογη έκπτωση, ή απαλλαγών των χρεώσεων αποθήκευσης αναμένεται να υπάρξει και από τον ΟΛΠ.

Τα κοντέινερ, ωστόσο, που παραμένουν στον Οργανισμό λόγω των προβλημάτων της τραπεζικής αργίας δεν είναι αρκετά επισήμαναν στελέχη του οργανισμού.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης, με επιστολές του, είχε ζητήσει από τον ΟΛΠ και από τον ΣΕΠ απαλλαγή ή έκπτωση των χρεώσεων αποθήκευσης των εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της παρατεταμένης αργίας των τραπεζών.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το όριο αύξηση των εμβασμάτων από 50.000 σε 100.000 που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί σημάδια ομαλότητας στην αγορά, ενώ το Α’ τελωνείο έχει ήδη διευκολύνει με κάθε τρόπο τους επιχειρηματίες που θέλουν να ολοκληρώσουν τις εισαγωγές τους.