ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Όλα όσα ανακοινώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Πειραιά,Βασίλης Μιχαλολιάκος αναφερόμενος στην επαναλειτουργία του Δημοτικού θεάτρου επισήμανε:

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και την ικανοποίησή μου γιατί ξεπεράστηκαν πολλές δυσκολίες για να επαναλειτουργήσει και να εκπέμψει εκ νέου, ο πολιτιστικός φάρος της Ευρώπης, το Δημοτικό μας Θέατρο. Ως εκ τούτου, να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, γιατί με τη γενναία παρέμβασή του έλυσε το γόρδιο δεσμό.


Ξέρετε, η πατρίδα μας περνάει δραματική περίοδο οικονομικής κρίσης τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού να δοθεί το ένα εκατομμύριο ευρώ, σημαίνει ότι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία έχει τον πολιτισμό πολύ ψηλά. Η Ελλάδα είναι πολιτισμός.
Επίσης, να ευχαριστήσω και τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη, που ο ΟΛΠ είναι ο πρώτος Οργανισμός, που σπεύδει από καθήκον αλλά και από πεποίθηση να ενισχύσει την προσπάθειά μας και χρηματοδοτεί με 100.000 ευρώ την επανεκκίνηση του Δημοτικού Θεάτρου και με 50.000 τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, «Πειραιάς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Σε αυτήν την προσπάθεια συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή του Πειραιά στη Μασσαλία.
Έχουμε οριστικά και αμετάκλητα το άνοιγμα, την επανεκκίνηση του πολιτιστικού φάρου της Ευρώπης, από τον Πειραιά για όλη την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, θα δώσουμε εκεί τη Συνέντευξη Τύπου και τις επόμενες ημέρες θα είναι η επίσημη πρεμιέρα η οποία θα εξαρτηθεί και από ένα ταξίδι που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στην Αμερική. Αύριο, θα το ξέρουμε.
Το Δημοτικό μας Θέατρο είναι το καλύτερο της Ελλάδος. Θέλω να πιστεύω ότι σε λίγο θα ομολογούν όλοι ότι το καλύτερο θέατρο της Ευρώπης ανοίγει την αυλαία του. Και ανοίγει την αυλαία του, επειδή ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή, ο Πρωθυπουργός της χώρας, είχαμε την ισχυρή βούληση, αλλιώς τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι σχεδόν απαγορευτικά. 

Ελέχθη: «Είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητά του για τα επόμενα δέκα ή εκατό χρόνια;» Η απάντηση είναι: «Μα είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα της Ελλάδος στα επόμενα δέκα ή εκατό χρόνια; Εγώ ανήκω στους αισιόδοξους. Και η Ελλάδα θα τα καταφέρει και ο Πειραιάς θα τα καταφέρει. Και είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα και του Δημοτικού Θεάτρου και της πόλης μας και της πατρίδος μας. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Ελλάδος; Είναι ο πολιτισμός, είναι η ναυτιλία είναι ο τουρισμός, είναι προπαντός οι άνθρωποί της. Να εμπιστευθούμε τους ανθρώπους μας.»

«Η προσπάθεια συνεχίζεται για μία σε βάθος χρόνου συνεργασία και με την κυβέρνηση και με την περιφέρεια ώστε να υπάρχει ισχυρή χρηματοδότηση από υγιείς κρατικούς πόρους. Γιατί δεν θέλουμε να το δώσουμε στον ιδιώτη. Πέραν του ότι αισιοδοξούμε ότι θα υπάρχει κοινωνική στήριξη. Έχουμε στείλει και επιστολή σε όλους τους φορείς της πόλης. Γιατί ο Δήμος είμαστε όλοι. Προηγήθηκε ο ΟΛΠ με αυτήν τη συμμετοχή των 100.000 ευρώ.

Η προσπάθεια προγραμματικής σύμβασης ξέρετε που σκόνταφτε τελικά; Δεν είχε προβλεφτεί κωδικός ενίσχυσης του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού. Εμείς θα πάμε για το 2014, σε μια προγραμματική σύμβαση που θα υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ και ελπίζω ότι θα πεισθεί και η περιφέρεια. 
Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά δεν αυτοπεριορίζεται στα τείχη του Δήμου Πειραιά ούτε στον μείζονα Πειραιά. Είναι μια πολιτιστική περιουσία της χώρας και της Ευρώπης. Και βεβαίως ελπίζουμε και στη στήριξη των πολιτών. Στο εισιτήριο. Ασφαλώς και ελπίζουμε, θα συμμετέχει δεν θα υπερκαλύπτει. Πολλοί προέβλεψαν ότι δεν θα λειτουργήσει. Τώρα λειτουργεί και ελπίζω αυτό όλοι να το χαιρετίσουν.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τριμελής επιτροπή που είχε συσταθεί για την επιλογή Καλλιτεχνικού Διευθυντή, επέλεξε τον κ. Παναγιώτη Τζαμαργιά.

«Είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας και καλλιτέχνης. Είναι και Πειραιώτης. Δεν ξέρω και δεν θα ρωτήσω ποτέ σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκει. Αν ανήκε στο δικό μου πολιτικό χώρο θα το γνώριζα. 
Και οφείλετε να αναδείξετε ότι δεν πήγαμε με τα συνήθη κριτήρια του στενού κομματισμού που βλάπτουν και αδικούν τον πολιτισμό. Αλλά πήγαμε σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε ξανά την αυτογνωσία μας. Να επανακτήσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα σαν Πειραιάς και την πολιτιστική μας επανεκτίμηση.

Θέλω να το πω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, θέλω να αφαιρέσω τον κομματισμό και τη στενή πολιτική από τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου.

Θέλω να παραδώσουμε το Δημοτικό Θέατρο στον Πολιτισμό και στους ανθρώπους του πολιτισμού στον Πειραιά. Θέλω να πιστέψουμε ξανά στον εαυτό μας, στην πόλη μας και δεν με ενδιαφέρει ποιο κόμμα ψήφισε» σημείωσε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος.

Στη συνέχεια, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ορίστηκαν τα έξι από τα εννέα μέλη της Εφορείας του Δημοτικού Θεάτρου.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (έξι από τα εννέα μέλη)

• Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Νίκος Γεωργόπουλος,
• Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης,
• Πρόεδρος της Εταιρείας «Φίλοι του Δημοτικού Θεάτρου», κα Ελένη Μελέτη
• Πρόεδρος του Ιδρύματος Λασκαρίδη, κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης,
• Νένα Βενετσάνου, συνθέτης - τραγουδίστρια με διεθνή καριέρα,
• Γεωργία Χατζημανωλάκη, διευθύντρια του Ωδείου Τερψιθέας.

«Το πάθος μας είναι να έχουμε μια Εφορεία Δημοτικού Θεάτρου αντάξια του στόχου που βάζουμε να είναι έξω και πέρα από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες. Να υπηρετεί τον πολιτισμό και μόνο και να συνδέει το Δημοτικό Θέατρο με όλη την πόλη. Γι αυτό προτείνουμε ανάμεσα στους εννέα και δύο συγκεκριμένους θεσμικούς παράγοντες» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαλολιάκος, κατά την πρότασή του, για τα μέλη της Εφορείας.