UNESCO ΠΕΙΡΑΙΑ: Διεθνές συνέδριο με θέμα το μνημείο της Ακρόπολης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ – Μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Η Επιστροφή των Μαρμάρων» υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS. 

Το συνέδριο θα γίνει τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ στον Κεραμεικό, στις 17.30. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και πρώην Υπουργός κ. Παντελής Καψής. Στόχος του συνεδρίου είναι η ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τη σημασία της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

    Στο συνέδριο κύριοι εισηγητές θα είναι ο κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, ο Δρ Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, ο κ. Γεώργιος Χριστοφίδης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO (WFUCA), η κ. Daniela Popescu, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και της Ρουμανικής Ομοσπονδίας για την UNESCO (FRACCU), ο τ. Κοσμήτωρ και Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, ο Δρ Αθανάσιος Νακάσης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, η Δρ Έλενα Κόρκα, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, ο Βρετανός Ιστορικός και Ερευνητής κ. William Clair, η Αρχαιολόγος και Γεωμυθολόγος Δρ Έλενα Μητροπέτρου, η κ. Φλέγκα - Μπαλασά Ευφροσύνη, PhD Διεθνών και Πολιτικών Σπουδών, Ιδρύτρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Πολιτικής UNESCO και ο Dr. Panos Krokos, Chairman of European Democratic Party.
    Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και ακολούθως θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση η «Ωδή για την Επιστροφή των Μαρμάρων» από το μουσικοσυνθέτη κ. Zorze Katris με τη συνοδεία της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων ενώ η αφήγηση θα γίνει από τον ηθοποιό κ. Κολάση Βύρωνα. Πρόκειται για ένα Συμφωνικό/Χορωδιακό Ύμνο που βασίζεται στη σχέση των μαθηματικών του Πυθαγόρα και τον λεξάριθμο της αρχαιοελληνικής αλφαβήτου. Η χρυσή τομή που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα, έρχεται να αποτελέσει και μουσικά την αντίστοιχη μοναδική αισθητική του Ύμνου, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα λαμπρού και φωτεινού ήχου, σε μια ηχομαθηματική και αρχαιοελληνική σχέση. Ο Ύμνος και η ψυχή της ανθρώπινη χορωδιακής φωνής θα ζητήσουν την «Επιστροφή» αυτή, μέσα από την άρτια δομή του αρχαιοελληνικού λόγου και ήχου.
    Το συνέδριο πλαισιώνεται από Έκθεση Εικαστικών με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Πλατανιώτη Εμμανουέλα και κ. Ανδρουτσάκης Στάθης, απόφοιτων και σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Άννα Τσακμόσογλου, κ. Χριστίνα Τζαννή, κ. Δημήτρη Δήμου, κ. Κώστας Γκράτσας, κ. Αργυρός Ρήμος, κ. Μαρία Πεπκάνη, κ. Ελένη Μανουσαρίδου και κ. Βασίλης Καβουρίδης, καθώς και καλλιτεχνών - μελών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Την Έκθεση επιμελείται η κ. Δήμητρα Ξενάκη. Ακόμη θα λειτουργήσει και Παιδική Έκθεση Εικαστικών με την συμμετοχή των  και μαθητών από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    Το κλείσιμο του συνεδρίου θα γίνει με ένα μοναδικό Μουσικό Αφιέρωμα υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Βιολονίστα κ. Γ. Γεωργιάδη  με τους ανερχόμενους μουσικούς, Νίκο Πυλαρινό και Πέννυ Τσιλιβάκου.

    Στο Συνέδριο θα χαιρετίσουν και θα παραστούν εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της διπλωματίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέλη του ευρωπαϊκού και ελληνικού κοινοβουλίου, ερευνητές, καθώς και δημοσιογράφοι από τον βρετανικό και ελληνικό τύπο.
    Θα ακολουθήσει cocktail από τους Αρχιμάγειρες, Διευθυντές Γαστρονομίας και Υπεύθυνους Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη και κ. Ηλία Ιωσηφέλη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

«ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ – Μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Η Επιστροφή των Μαρμάρων»
Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014
Έναρξη:  05:30 μμ  (εγγραφές 04:45 - 05:15μμ)

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Αθηναΐς»
Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, Αθήνα, 104-47
Στάση Κεραμικός

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης