Βαρβάρα Ανεμοδουρά: Λανθασμένη η πολιτική για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με αφορμή τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας της υπουργικής απόφασης που επιβάλλει στους γιατρούς που συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ μηνιαίο πλαφόν, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, εξηγεί τη λανθασμένη χάραξη γενικά της πολιτικής για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων.


Υπενθυμίζεται ότι με προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήρη Ρίζου τόσο η εφαρμογή της απόφασης του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη όσο και η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών «παγώνουν» μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης αναστολής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για το ίδιο θέμα.

Η πρόεδρος του ΙΣΠ, μιλώντας στην τηλεόραση του «Ε» και στην εκπομπή «Με ανοιχτά αυτιά», τονίζει ότι το ζήτημα της φαρμακευτικής περίθαλψης σχεδιάστηκε από την αρχή με λανθασμένο τρόπο, επιβαρύνοντας τους πολίτες τόσο οικονομικά όσο και ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η κ. Ανεμοδουρά επισημαίνει ότι η σχεδίαση αυτής της πολιτικής έγινε το 2010, από τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, τον κύριο όγκο της υλοποίησης όμως ανέλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κοινός άξονας αυτής της πολιτικής ήταν και συνεχίζει να είναι ότι «ο Έλληνας ασφαλισμένος έπρεπε να πληρώνει από την τσέπη του τα φάρμακά του, αν ήθελε να έχει μία σωστή έγκυρη και αξιόλογη περίθαλψη» στη λογική της συνεχώς φθηνότερης –για το Δημόσιο- ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έτσι, υιοθετούνταν μέτρα κατόπιν και εισηγήσεων συμβούλων, που φέρονται να μην έχουν σχέση με τον τομέα της υγείας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των πλέον αρμοδίων, των γιατρών.

Δυσβάσταχτη συνέπεια αυτής της πολιτικής ήταν και η -χωρίς προηγούμενο- μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία για το 2014 διαμορφώθηκε κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Επειδή ακριβώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις φαρμακευτικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, επιβλήθηκε δυσθεώρητη αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Έτσι, όπως αναφέρει η κ. Ανεμοδουρά, είμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα να πληρώνουν από την τσέπη τους για φάρμακα ακόμα και ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι καρκινοπαθείς, για τους οποίους παλιότερα ίσχυε μηδενική συμμετοχή. Σήμερα οι καρκινοπαθείς έχουν μηδενική συμμετοχή μόνο για το ογκολογικό φάρμακο, ενώ για τη συμπληρωματική θεραπεία πληρώνουν συμμετοχή 25%.

Η αποζημίωση του Δημοσίου, πλέον, περιορίζεται στην ασφαλιστική τιμή του φθηνότερου γενόσημου ανά κατηγορία φαρμάκου, με τη διαφορά να επιβαρύνει τους ασθενείς.

Για το θέμα των γενόσημων, η κ. Ανεμοδουρά τονίζει ότι πρόκειται για συζήτηση που εισήγαγαν κύρια ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τη νομοθέτηση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και τα μέτρα που ακολούθησαν, τα οποία είχαν «ένα μόνο όρο», συνεχώς φθηνότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τη χορήγηση του φθηνότερου γενόσημου.

Μέχρι το 2011, τονίζει η κ. Ανεμοδουρά, οι περισσότεροι γιατροί χρησιμοποιούσαν το ελληνικό φάρμακο, που παράγεται από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, και το θεωρούν πολύ καλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας φάρμακο.

Η πολιτική του κ. Γεωργιάδη, ειδικά, ασκήθηκε με άξονα τις δαπάνες και όχι την ποιότητα, σημειώνει η πρόεδρος του ΙΣΠ και συμπληρώνει ότι ο εξορθολογισμός της κρατικής δαπάνης πρέπει να γίνεται με θεραπευτικά και όχι λογιστικά κριτήρια.

Όσο για το ΠΕΔΥ του κ. Γεωργιάδη, η κ. Ανεμοδουρά υποστηρίζει ότι «πήρε μία πρωτοβάθμια περίθαλψη που είχε ο πολίτης, με 6.000 γιατρούς και περίπου 4.000 συμβεβλημένους, και τη μείωσε στη μέση». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το μεγάλο υποκατάστημα της Νίκαιας είχε πριν την εφαρμογή του νόμου 84 γιατρούς, όλων των ειδικοτήτων, ενώ σήμερα -αν ολοκληρωθούν οι δικαστικές υποθέσεις- θα μείνουν 28, εκ των οποίων οι 12 είναι οδοντίατροι.

Για τον νέο υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, αναφέρει ότι, κρίνοντας από τις μέχρι τώρα συναντήσεις, δείχνει διάθεση να ακούσει τα προβλήματα, ωστόσο αναμένει την προώθηση λύσεων. Ξεκαθαρίζει δε, ότι το ιατρικό σώμα είναι υπέρ των ελεγκτικών μηχανισμών, με στοιχεία όμως, ώστε να αντιμετωπίζονται παραβάσεις και φαινόμενα όπως το «φακελάκι».

Δείτε την παρέμβαση της Βαρβάρας Ανεμοδουρά στην εκπομπή «Με ανοιχτά αυτιά», στο βίντεο που ακολουθεί (από 3:10:05 και εξής).


Πηγή: Newsbomb.gr