ΜΑΡΓΑΡΩ: Η ιστορική ψαροταβέρνα του Πειραιά στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Μια από τις πιο ξακουστές ιστορικές ψαροταβέρνες του Πειραιά

- Η νέα γενιά Χανιώτη συνεχίζει την ιστορία

- Το μενού περιλαμβάνει λίγες αλλά απολαυστικές προτάσεις

…του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Η Μαργαρώ είναι ένα μαγαζί θεσμός στο Χατζηκυριάκειο, δίπλα ακριβώς στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με λειτουργία πάνω από πενήντα έτη! Αρχικά λειτουργούσε ως οινοπαντοπωλείον, υπό άλλη διεύθυνση, ενώ αργότερα ανέλαβε η Μαργαρώ από τη Μύκονο και το μαγαζί έγινε το στέκι πολλών ναυτικών, μαστόρων και εργατών της περιοχής.

Ο χώρος λιτός, «ντυμένος» στα λευκά, θυμίζει κάποιο ταβερνάκι σε νησί. Στο εσωτερικό του λίγοι πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους αλλά και μία φωτογραφία της χρυσοχέρας Μαργαρώ, που συντροφεύει τους άξιους συνεχιστές αυτής της κληρονομιάς, τα εγγόνια της.

Το μενού δεν περιλαμβάνει πάνω από πέντε προτάσεις και βασίζεται στη λογική «λίγα και καλά». Από σαλάτες προσφέρει μόνο χωριάτικη ή ντοματοσαλάτα, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε μπαρμπούνια, κουτσομούρες, λιθρίνια, γαρίδες ή καραβίδες, ανάλογα με το τι είναι φρέσκο εκείνη την εποχή. Όλα αυτά τηγανίζονται από τους έμπειρους εγγονούς της που γνωρίζουν πότε ακριβώς να βγάλουν το φαγητό από το τηγάνι. Στο τέλος μην πείτε όχι στο κέρασμα της λαχταριστής πορτοκαλόπιτας ή στα κομμένα δροσιστικά φρούτα.