ΣΤΑΝΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: Ένα από τα πιο παλαιά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


-  Αντανακλά την πιο παλιά και γλυκιά ιστορία του Πειραιά

- Διάσημο για το παγωτό καϊμάκι και το σιροπιαστό ραβανί του

…του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο ΣΤΑΝΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ με την πολυετή εμπειρία του στην παρασκευή γλυκισμάτων βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιάστην πλατεία Κοραή, δίπλα από το Δημαρχείο Πειραιά. Στη ρετρό ατμόσφαιρα που αποπνέει μπορεί να απολαύσει κανείς τον καφέ του συνοδεύοντάς τον με διάφορα είδη γλυκών, όπως πάστες, λουκουμάδες, παγωτά, σιροπιαστά ή γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ρυζόγαλο, κρέμα και γιαούρτι με μέλι.

Το εν λόγω ζαχαροπλαστείο φημίζεται όμως για το παγωτό καϊμάκι, με βύσσινο ή αμύγδαλα -συνταγή που δεν αποκαλύπτουν οι ιδιοκτήτες- και το λαχταριστό ραβανί του.

Όλα ξεκίνησαν όμως το 1922, όταν ο Σμυρνιός Στυλιανός Κουντούρας έφτασε στον Πειραιά ως πρόσφυγας εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής με μοναδικό του όπλο την αγάπη και την γνώση για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Έφερε από την πατρίδα του τη συνταγή για το αυθεντικό ντοντουρμά (καϊμάκι). Αυτό έφτιαχνε στο καφέ-ζαχαροπλαστείο που άνοιξε τη δεκαετία του ’20 στη Νικήτα και μετέφερε το 1933 στην πλατεία Κοραή. Η οικογένεια Κουντουρά συνεχίζει αυτήν την γευστική ιστορία, διατηρώντας αναλλοίωτη την γεύση στο παγωτό καϊμάκι. Το γάλα είναι αποκλειστικά πρόβειο από την Ευρυτανία και το σαλέπι από τη Φλώρινα.