Η Νίκαια τίμησε τους Μάρτυρες της Μικράς Ασίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Ιερά Μητρόπολις Νικαίας και ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη τίμησαν σήμερα με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Μνήμην των Μικρασιατών Αγίων, Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν Αυτώ, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 8 το πρωί τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας Κ.Κ. Αλεξίου.

Όσοι προσήλθαν στο ναό τήρησαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό·  φορούσαν μάσκα και κρατούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις

Δείτε την ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη για τα 98 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

1922

Μικρασιατική Καταστροφή…

Μαύρη σελίδα στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας

Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στην Ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού.

Την φοβερή αυτή συμφορά συνθέτουν: η κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922,  η ήττα και σχεδόν η διάλυση της ένδοξης Στρατιάς Μικράς Ασίας,  η πυρπόληση της Σμύρνης από τους Τούρκους,  οι σφαγές, οι λεηλασίες, οι γενοκτονίες και άλλες φρικαλεότητες σε βάρος Ελλήνων και Αρμενίων από τους Τούρκους, η εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και άλλων χριστιανών από τους Τούρκους και ο ξεριζωμός του ελληνισμού από τις προαιώνιες εστίες του στη Μικρά Ασία και στη συνέχεια στην Ανατολική Θράκη.

Προσφυγιά…

Πόνος, εξαθλίωση, αρρώστια, κακουχίες, πείνα, εξευτελισμός, ορφάνια, φτώχεια, σπαραγμός, θάνατος…

Άνθρωποι κουρέλια και φαντάσματα..

Κι όμως.. άντεξαν, έζησαν, πάλεψαν, αγωνίστηκαν, μόχθησαν κι άρχισαν να γράφουν μια νέα σελίδα στην Νεώτερη Ελληνική Ιστορία.

Μα η μνήμη χαράχτηκε βαθιά…

Κι έτσι, μας άφησαν χρέος και κληρονομιά να μην ξεχνάμε, να μνημονεύουμε, να θυμόμαστε και να τιμούμε εκείνους που «δεν έφτασαν ποτέ…»

1922...Μικρασιατική ΚαταστροφήΜαύρη σελίδα στην Ιστορία της Νεότερης ΕλλάδαςΗ Μικρασιατική Καταστροφή είναι η...

Gepostet von Δήμος Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη - Ενημέρωση Εκδηλώσεων & Δράσεων am Freitag, 11. September 2020