Αφιέρωμα στο θέατρο και τον κινηματογράφο από τον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων (Φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στο κατάμεστο Θέατρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ» του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες ένα μοναδικό Αφιέρωμα στον Κινηματογράφο και το Θέατρο από τους μαθητές των τμημάτων Υποκριτικής και Μουσικής του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.


 


Οι μαθητές έπειτα από προετοιμασία αρκετών μηνών παρουσίασαν Θεατρικά αποσπάσματα - αγαπημένων έργων -  από το παγκόσμιο θεατρικό σανίδι καθώς και αποσπάσματα από τον παλιό και αξέχαστο Ελληνικό Κινηματογράφο.  Την έναρξη έκανε το Τμήμα Υποκριτικής με σκηνές από το Παγκόσμιο Θέατρο ενώ ακολούθησε ένα Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο, όπου οι μαθητές του Μουσικού Τμήματος έπαιξαν μουσική Ελλήνων Συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Μάνος Λοΐζος. Μεγάλοι δημιουργοί οι οποίοι με τις συνθέσεις τους επένδυσαν και έδωσαν μια άλλη διάσταση στις αγαπημένες σε όλους μας ελληνικές ταινίες. Οι μαθητές της Υποκριτικής συνέχισαν το αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο με σκηνές σπαρακτικού γέλιου από αγαπημένα έργα όπως το «Ξύπνα Βασίλη»  και «Το Στραβόξυλο» του Δημήτρη Ψαθά. Στόχος της παρουσίασης ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την λειτουργία του ηθοποιού στην πράξη, την ανάγκη της συλλογικότητας με την οποία λειτουργεί η θεατρική πράξη και να καλλιεργηθεί η κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών όπου αναδύονται μέσα από τα θεατρικά κείμενα. Σημαντική, ήταν η παρουσία φίλων και συγγενών όπου εμψύχωσαν τους ηθοποιούς και απάντησαν στη δουλειά αυτή με ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα, ως ανταμοιβή για την σπουδαία αυτή προσπάθεια.


 


 


 


 


Στο Β' μέρος της εκδήλωσης όπου έγινε το Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο, οι μαθητές του τμήματος μουσικής έπαιξαν στο πιάνο και στη κιθάρα, γνωστά και αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων συνθετών. Μ. Χατζιδάκις, Μ. Λοΐζος, Μ. Πλέσσας, Γ. Κατσαρός μεγάλοι δημιουργοί οι οποίοι με τις συνθέσεις τους έδωσαν μία άλλη διάσταση στις αγαπημένες σε όλους μας Ελληνικές ταινίες.


 


Η βραδιά έκλεισε με την Τατιάνα Μανσουρίδου στο πιάνο. Η ταλαντούχα μαθήτρια του μουσικού τμήματος ενηλίκων, παρέσυρε το κοινό να χειροκροτήσει ρυθμικά και να τραγουδήσει: «Τα Παιδιά του Πειραιά», «Ο Μήνας Έχει Εννιά» κ.α., αξέχαστες μελωδίες από την χρυσή εποχή του Ελληνικού Κινηματογράφου.


Η εκδήλωση αυτή, απετέλεσε αναμφίβολα μια καλή ευκαιρία για τους μεγαλύτερους να ξαναζήσουν τις μοναδικές ατάκες των πρωταγωνιστών των ταινιών του ΄60 και του ' 70 αλλά και να μυήσει τους νεότερους σε μια εποχή, που έχει πια περάσει, και «ξαναζεί» πια, μόνο μέσω της μικρής οθόνης.

 


«Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν ένα θέαμα γεμάτο χαρά και συγκίνηση που ετοίμασαν με μεράκι η Καθηγήτρια Μουσικής κα Δώρα Αραπατζόγλου καθώς και η Καθηγήτρια Υποκριτικής κα Ζωή Πελεκάνου με τους μαθητές τους σε διάστημα λίγων μηνών. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές», τόνισε σε μήνυμά του ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης.


 


 


Συντελεστές της εκδήλωσης :
Διδασκαλία Υποκριτικής : Ζωή Πελεκάνου, Διδασκαλία Μουσικής : Δώρα Αραπατζόγλου, Σκηνογραφία : Πόλυ Μπαλοπούλου, Ηχοληψία : Στάθης Γλένης, Καλλιτεχνική Επιμέλεια : Ζωή Πελεκάνου, Δώρα Αραπατζόγλου, Μουσική Επιμέλεια Θεατρικών Σκηνών : Παναγιώτης Προικιός.