Από του Ρέντη στον Λευκό Οίκο – Ο Ομπάμα βράβευσε Ελληνα ερευνητή


Σε μια διήμερη λαμπρή τελετή στον Λευκό Οίκο βραβεύθηκε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο Ελληνας ερευνητής της γενετικής ψυχιατρικής στη Νέα Υόρκη, Παναγιώτης Ρούσσος.

Ο 36χρονος και η ομάδα του ερευνούν τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή και το Αλτσχάιμερ, με στόχο να κατανοήσουν τους νευρολογικούς παράγοντες που ευθύνονται γι’αυτές τις ασθένειες.

Ο Ρούσσος είναι ένας από τους 105 νέους επιστήμονες που βραβεύθηκαν για την προσφορά τους στην κοινωνία και το περιβάλλον, στο πλαίσιο των ετήσιων Προεδρικών Βραβείων για Νέους Επιστήμονες και Μηχανικούς.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα – Τετάρτη και Πέμπτη – υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Παρόντες ήταν επιστήμονες και άλλοι φορείς της αμερικανικής και όχι μόνο ελίτ, ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και οι πρώτες φωτογραφίες.

Φωτογραφία: Λευκός Οίκος/Λόρενς Τζάκσον

Σαντορίνη, Ρέντης, ΗΠΑ

Ο 36χρονος ερευνητής αποτελεί μια ακόμη περίπτωση Έλληνα επιστήμονα που έχτισε την καριέρα του στο εξωτερικό και ανταμείφθηκε για τους κόπους του. Λείπει οκτώ χρόνια από την Ελλάδα. Κατάγεται από τη Σαντορίνη και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον Ρέντη του Πειραιά. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όπου ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του και έκανε την ειδικότητα (ψυχιατρική) στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης όπου τώρα είανι επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και γενετικών – γενομικών επιστημών.

«Η Αμερική προέκυψε εύκολα, καθώς είχε ήδη την εμπειρία της Βοστόνης μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών όπου συμμετείχα το 2004», δήλωσε στο «Εθνος».

Οσο για τη βράβευσή του, ήταν για τον Παναγιώτη Ρούσσο «κάτι απρόσμενο» όπως λέει, εντούτοις προκάλεσε μεγάλη χαρά τόσο στον ίδιο όσο και στο περιβάλλον του. «Σίγουρα είμαι συγκινημένος, αλλά ύστερα από αυτό η δουλειά και η καθημερινότητά μας, συνεχίζεται. Βλέπω απλώς μια επιβράβευση, η οποία μου δείχνει ότι αυτό που κάνω βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Πάντως, μεγαλύτερη είναι η χαρά των γύρω μου και αυτό είναι που μου μεταδίδουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η άλλη μεγάλη αγάπη του κ.Ρούσσου είναι η Ελλάδα, αν και ακόμη δεν είναι έτοιμος να επιστρέψει. «Είμαι στην αρχή της καριέρας μου, επομένως υπάρχουν πολλά ακόμα που θέλω να κάνω. Παραδέχομαι ωστόσο ότι ίσως δεχόμουν μια θέση με μερική απασχόληση στην Κρήτη ή στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: iefimerida.gr