Μώραλης: Αδιανόητο να αντιδρούν στη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Πειραιά η στάση τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που αντιδρούν στη δημιουργία χώρου φιλοξενίας στα Μανιάτικα, για 20 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, μια άποψη που υποστηρίζει και η Χρυσή Αυγή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΜΚΟ Praksis ενοικίασε τον χώρο που ανήκει σε ιδιώτη και ξεκίνησε εργασίες διαμόρφωσης του εσωτερικού χωρίς ωστόσο να έχει την προβλεπόμενη άδεια. Μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, από τον δήμο Πειραιά ζητήθηκε να διακοπούν προσωρινά τα έργα μέχρι να χορηγηθεί η άδεια.
 
Στην τοποθέτησή του για το ζήτημα ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ανέφερε ότι «παρακολουθώ εδώ και λίγες ήμερες την προσπάθεια ορισμένων να αναδείξουν ως μείζον θέμα την επιλογή ιδιωτικού χώρου από την ΜΚΟ Praksis στην 5η Κοινότητα, προκειμένου να στεγάσει 20 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, ώστε να ενταχθούν ευκολότερα στη νέα για αυτά σκληρή  πραγματικότητα. Είναι για εμένα αδιανόητο σε μια πόλη που δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια από Έλληνες και ξένους για την προσπάθεια που κατέβαλε, προκειμένου να σιτίσει και να παρέχει μια σειρά κρίσιμων υπηρεσιών σε χιλιάδες ανθρώπους που κακώς  βέβαια παρέμειναν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο λιμάνι του Πειραιά, να υπάρχουν φωνές ενάντια στην στέγαση ανηλίκων ασυνόδευτων παιδιών».
 
Και πρόσθεσε: «Η πόλη του Πειραιά και οι Πειραιώτες ήταν που δέχθηκαν τα συγχαρητήρια και όχι ο Δήμος του Πειραιά που μπορεί να συντόνισε τις ενέργειες, αλλά αν δεν υπήρχαν οι δημότες, οι καταστηματάρχες, οι έμποροι, οι εθελοντές του Πειραιά, οι προσπάθειες που κάναμε δεν θα είχαν στεφθεί με επιτυχία. Επιπλέον, η επιτυχία οφείλεται στο ότι οι Πειραιώτες ήταν και είναι φιλόξενοι, ήταν και είναι αξιοπρεπείς, ήταν και είναι ευαίσθητοι ήταν και παραμένουν γενναιόδωροι όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά και για εκείνους που έχουν ανάγκη την βοήθεια τους.»
 
Ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ακόμη ότι «μου προκαλεί εντύπωση λοιπόν που κάποιοι μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος του προβλήματος που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη, την προσπάθεια που κάνει η χώρα, αγνοώντας την φιλοξενία που παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν για λόγους  που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, παρέχουν οι κάτοικοι  της Χίου, της Σάμου, της Μυτιλήνης κλπ, οι οποίοι έχουν υποδεχθεί  χιλιάδες ανθρώπους ειδικά  σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους τους, καθώς και τις δεκάδες δομές φιλοξενίας σε δεκάδες πόλεις της χώρας να επιχειρούν παραπλανώντας  να θέσουν θέμα για την παραμονή σε μια πόλη 200.000 και πλέον  κατοίκων, όπως ο Πειραιάς, 20 ανηλίκων ασυνόδευτων παιδιών. Σε μια πόλη που είναι βέβαιο ότι και μεγαλύτερος να ήταν ο αριθμός δεν θα ήταν ικανός να διαταράξει την λειτουργία της και απλά θα επιβεβαίωνε για ακόμα μια φορά την φιλοξενία της. Όσοι δε, επιχειρούν με τοποθετήσεις ή γραπτές αναφορές να κάνουν λόγο για «hot spot» ή δεν γνωρίζουν τι αυτό σημαίνει ή επιχειρούν να τρομάξουν τους κατοίκους για άλλους φυσικά λόγους και άλλες επιδιώξεις, λες και οι κάτοικοι δεν μπορούν να διακρίνουν το «hοt spot» από μια οργανωμένη φιλοξενία 20 ανήλικων παιδιών!!!»
 
Επιπλέον συμπλήρωσε ότι «από την άλλη πλευρά είμαι απόλυτα σύμφωνος και ήδη η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες της λειτούργησαν προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι η όποια προσπάθεια από την όποια ΜΚΟ θα πρέπει να γίνεται με κανόνες και τις απαραίτητες από τον νόμο διαδικασίες και αδειοδοτήσεις, ώστε να μην δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα. Είμαστε μια μεγάλη πόλη που στο πέρασμα των αιώνων έχει πολλάκις αποδείξει ότι δεν είναι μεγάλη λόγω των γεωγραφικών ορίων της ή του μεγάλου λιμανιού της που την ενώνει με τον κόσμο, αλλά γιατί απαρτίζεται από μεγάλους στην καρδιά ανθρώπους. Δική μου πρόθεση είναι σε αυτήν την κατεύθυνση να συνεχίσει να κινείται ο Πειραιάς και  είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Πειραιωτών αυτό επιθυμούν».
 
Το ζήτημα του χώρου που θα διαμορφωθεί από την ΜΚΟ Praksis συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά σήμερα Δευτέρα παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού και Νίκου Κούζηλο και στελεχών του ίδιου κόμματος ενώ παρέστη και εκπρόσωπος κατοίκων για να εκφράσει την διαμαρτυρία του για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες κάτοικοι μαζί με εκπροσώπους της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Πειραιά είχαν κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο όπου αναμένεται να φιλοξενήσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.