ΕΦΕΤ: Πρόστιμα σε 7 επιχειρήσεις στον ευρύτερο Πειραιά

Πρόστιμα συνολικού ύψους 48.000 ευρώ επιβλήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους από τον ΕΦΕΤ σε 7 επιχειρήσεις τροφίμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά για διάφορες παραβάσεις. Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις πρόστιμα επιβλήθηκαν σε σχολικά κυλικεία στη Νίκαια, στο ένα για έλλειψη βιβλιαρίων υγείας και στο άλλο για έλλειψη άδειας λειτουργίας.

Συνολικά, στο ΕΦΕΤ στο πρώτο τετράμηνο του έτους μετά από τη διαπίστωση παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας επιβλήθηκαν σε 166 επιχειρήσεις τροφίμων, σε όλη την χώρα πρόστιμα συνολικού ύψους € 919. 500. 

Σε όσες εκ των παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται από την νομοθεσία οι υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. 

Τα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων:
•    για κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, μη κανονικών τροφίμων, νοθευμένων τροφίμων, τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας 
•    για παραπλάνηση του καταναλωτή, έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

Τα πρόστιμα στον Πειραιά

Ειδικά, για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά επιβλήθηκε:
•    Πρόστιμο € 2.000 σε επιχείρηση παραγωγής– τυποποίησης– εμπορίας γεωργικών προϊόντων στα Κύθηρα διότι διαπιστώθηκαν:
–    Μη κανονικά τρόφιμα. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «κλιμάκιο της υπηρεσίας μας πήρε δείγμα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην επισήμανση του οποίου δεν αναγράφονταν η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, ο αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισης, η καθαρή ποσότητα του περιεχομένου εκφραζόμενη σε μονάδες όγκου, στοιχεία σχετικά με την οξύτητα και διαθρεπτικές πληροφορίες». 

•    Πρόστιμο € 4.000 σε εστιατόριο στον Πειραιά διότι διαπιστώθηκαν:
–    Μη ασφαλή ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Σύμφωνα, πάντα, με τον ΕΦΕΤ βρέθηκαν κατεψυγμένα τυποποιημένα προϊόντα ζύμης, κατεψυγμένες  γαρίδες και  νωπό κρέας (συνολικού βάρους 28,6 κιλών) σε απόψυξη, με μη κανονικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες και μεταβολή του σχήματος και της μορφής τους. Σημειώνεται ότι τα τρόφιμα ήταν σε απόψυξη πολλές ημέρες.
-Έλλειψη βιβλιαρίων υγείας σε προσωπικό της επιχείρησης

•    Πρόστιμο € 2.000 σε κυλικείο σε Γυμνάσιο της Νίκαιας διότι διαπιστώθηκε :
–    Έλλειψη βιβλιαρίων υγείας

•    Πρόστιμο € 9. 000 σε πιχείρηση εμπορίας χάρτου– χαρτονιού  στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη διότι κατά τον ΕΦΕΤ διαπιστώθηκαν:
–    Υλικά και αντικείμενα που προορίζονταν να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
–    Μη εφαρμογή τεκμηριωμένου συστήματος διασφάλισης ποιότητας.

•    Πρόστιμο €27.000 σε κρεοπωλείο–  εργαστήριο παραγωγής παρασκευασμάτων κρέατος- τεμαχιστήριο κρέατος στο Κερατσίνι διότι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ διαπιστώθηκαν:
–    Απουσία ενδείξεων της χώρας προέλευσης στις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης 
του κρέατος.
–    Μη ασφαλή –ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα (βεβαιώθηκε επανειλημμένα σε δύο συνεχείς ελέγχους- Περίπτωση υποτροπής παράβασης).
–    Βρέθηκαν 31,880 κιλά κρέας με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας.
–    Έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού (βεβαιώθηκε σε επανέλεγχο).
–    Πώληση έτοιμου κομμένου κιμά (βεβαιώθηκε σε επανέλεγχο)
–    Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου

•    Πρόστιμο € 2.000 σε σχολικό κυλικείο στη Νίκαια διότι διαπιστώθηκε:
•    Έλλειψη άδειας λειτουργίας

•    Πρόστιμο € 4.000 σε σούπερ μάρκετ στον Πειραιά διότι κατά τον ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε:
–    Μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας αναφορικά με την ευθύνη των 
επιχειρήσεων τροφίμων (υποχρέωση ανάκλησης).