Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Αύριο Τετάρτη η παρουσίαση της επιτύμβιας στήλης “Δορκάς”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η επιτύμβια στήλη του 4ου αι. π. Χ., που αναπαριστά ανάγλυφα ένα αντρόγυνο σε μία σπάνια για την εποχή απόδοση συναισθημάτων, είναι το νέο έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Η επιτύμβια στήλη της Δορκάδος, όπως είναι το όνομα της νεκρής γυναίκας που κοιτά με βλέμμα γεμάτο αγάπη τον σύντροφό της, ο οποίος και της το ανταποδίδει, θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 6:00 μ.μ.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, που θα εγκαινιάσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, πλαισιώνει τις δράσεις τις οποίες διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, «σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της πανδημίας, αλλά και με επάλληλα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων (ΕΦΑΠΝ).

Το πρόγραμμα των δράσεων

Τετάρτη 16/03/22, ώρα 18:00. «ΔΟΡΚΑΣ» . Παρουσίαση της επιτύμβιας στήλης της Δορκάδος και του νέου λογότυπου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά. Την εναρκτήρια εκδήλωση θα εγκαινιάσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Πέμπτη 17-03-22, ώρα 18:30. Διαλέξεις με Θεματική: Γυναίκα και Αρχαιότητα:

1.« Αναζητώντας όψεις της γυναικείας ταυτότητας στην ανακτορική Κρήτη της Εποχής του Χαλκού».

Δρ. Α. Σαλίχου, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

2.«Το άλλο πρόσωπο της ομορφιάς: Καλλωπισμός και δηλητηρίαση στα ενδιαιτήματα των γυναικών της αρχαιότητας».

Dr habil Α. Συρογιάννη, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

3.«Mια ματιά στον κόσμο της γυναίκας του 5ου αι. π.Χ. Αντικείμενα γυναικείου καλλωπισμού από ταφή στα Αμπελάκια Σαλαμίνας».

Α. Καπετανοπούλου, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Θεματικές ξεναγήσεις

25-05-22 έως 29-05-22 και 03-06-22 έως 05-06-22. Δυο θεματικές ξεναγήσεις στο πλαίσιο των ΗΜΕΡΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑΣ του Δήμου Πειραιά:

1.«Ιστορίες με άρωμα γυναίκας».

Αρχαιολόγοι: Σ. Χρυσουλάκη, Α. Καπετανοπούλου.

Δορκάς, Νικοστράτη, Ειρήνη, Πατρόκλεια, Νικησώ, Χαιρεστράτη, Μελιστώ : τον βίο, τις καθημερινές ασχολίες, την κοινωνική ζωή, το ρόλο τους ως συζύγων και μητέρων στο πλαίσιο του Αθηναϊκού «οίκου», την ενδυμασία και τον καλλωπισμό γυναικών που έζησαν στον Πειραιά και σε άλλους αθηναϊκούς δήμους, θα γνωρίσουμε μέσα από εκθέματα που φέρουν επιγραφικές και εικονογραφικές μαρτυρίες. Από την πλούσια σε σκηνές γυναικείου κόσμου αγγειογραφία θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε συμπεριφορές και πιθανές αντιδράσεις των γυναικών στο αφήγημα της πατριαρχικής αθηναϊκής κοινωνίας.

2.«....Ο καθένας -ακόμα και ο φτωχός, αναθρέφει έναν γιο, αλλά εκθέτει μια κόρη, ακόμα και αν είναι πλούσιος». (Κωμικός ποιητής Ποσείδιππος. 3ος αι. π.Χ.).

Αρχαιολόγος Dr habil, Α. Συρογιάννη.

Με αφορμή τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών που λαμβάνουν χώρα σε -δυστυχώς- τακτική βάση στην ελληνική κοινωνία το τελευταίο χρονικό διάστημα, η θεματική ξενάγηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά μέσω των εκθεμάτων της (και όχι μόνο), θα επιχειρήσει μια ιστορική αναδρομή, καταδεικνύοντας καταρχάς τις παραμέτρους εκείνες που κατάρτισαν το κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου κλήθηκαν να ζήσουν οι γυναίκες της αρχαίας εποχής. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, όχι μόνο στις διακρίσεις που γίνονταν έναντι του γυναικείου φύλου ήδη από τη βρεφική ηλικία, αλλά και στο πώς οι υφιστάμενες φιλοσοφικές και ιατρικές αντιλήψεις «παγίδεψαν» τρόπο τινά τις γυναίκες σε έναν φαύλο κύκλο διακυβεύοντας την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους, οδηγώντας εντέλει, στο χαμηλό προσδόκιμο της ίδιας τους της ζωής.

Συνολικός αριθμός συμμετοχών σε κάθε ξενάγηση έως 20 άτομα.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Πέμπτη 17/03 /22 και Δευτέρα 21/03/22 «...γυνή αρίστη. Όψεις της ζωής των γυναικών στην αρχαιότητα μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά».

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Λυκείου. Εύη Πίνη, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 4521598.

Θα τηρηθούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας όλα τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας Covid19.