ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα: «Σπουδές με μέλλον και Νέο Λύκειο»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά  και τον Δήμο Ελευσίνας με θέμα:

«Σπουδές με μέλλον και Νέο Λύκειο».

Σκοπός της ημερίδας ήταν η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας με τα δεδομένα της πανδημίας, για μια ισχυρή αγορά και μια ισχυρή κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης  Μώραλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του:

«Θα ήθελα να συγχαρώ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και τον Πρόεδρο Γιάννη Βουτσινά για την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτή τη διαδικτυακή εκδήλωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Είναι γεγονός πως η πανδημία μέσα σε ένα χρόνο έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές μας. Στις κοινωνικές μας συναναστροφές, στον  τρόπο που εργαζόμαστε, στον τρόπο που γίνονται τα μαθήματα, στα πάντα.

Αυτή η τεράστια υγειονομική κρίση, η οποία πλήττει όλον τον πλανήτη, δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά και νέες απαιτήσεις στην αγορά εργασίας. Το πιο προφανές είναι ότι θα κυριαρχήσουν ακόμα περισσότερο τα τεχνολογικά επαγγέλματα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένας τεράστιος αριθμός εταιριών «μετακόμισε» στο διαδίκτυο, με τηλεργασία για τους εργαζόμενους και με ηλεκτρονικές πωλήσεις. Αλλά και μια σειρά εκδηλώσεων, όπως η σημερινή ημερίδα μπορούν να γίνουν πλέον διαδικτυακά.

Γνωρίζουμε πλέον, ιστορικά, αλλά και από τη σύγχρονη πραγματικότητα, ότι κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες. Έτσι και αυτή η κατάσταση την οποία βιώνουμε, είναι βέβαιο πως αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Παράλληλα, η προηγούμενη όπως και η εφετινή σχολική χρονιά, έχουν φέρει δυσκολίες στους μαθητές. Τα παιδιά και εφέτος έμειναν για αρκετό διάστημα μακριά από το σχολείο τους και κλήθηκαν να οργανώσουν το διάβασμα και τη μελέτη τους σε συνθήκες ιδιαίτερες και σίγουρα πρωτόγνωρες για όλους μας, εξαιτίας του κορωνοϊού.  Ειδικά για τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του λυκείου, η κατάσταση αυτή γίνεται πιο περίπλοκη και θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τη διαδικασία  με την οποία θα μπορούν να εισαχθούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.  Για τους λόγους αυτούς η ημερίδα είναι ιδιαιτέρως σημαντική και ενδιαφέρουσα, για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, καθηγητές, μαθητές και γονείς.

Ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίζει να στηρίζει και να είναι παρών σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι πολύ βασικό για την ανάπτυξη μιας πόλης, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για το γεγονός ότι στην πόλη μας υπάρχει σύμπνοια σε αυτά τα θέματα και έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια στρατηγική συνεργασία με τα επιμελητήρια, τους φορείς και το Πανεπιστήμιο της πόλης μας. Πιστεύω, όπως προανέφερα, πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση ως πρόκληση, ως μια ευκαιρία, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο μέλλον ακολουθώντας τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιάννης Βουτσινάς, στον χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, αλλά και τον Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Αργύρη Οικονόμου για τη συνεργασία και τη συμμετοχή τους στην ημερίδα και που ο καθένας «παλεύει» με τον δικό του τρόπο για ζητήματα που αφορούν τη νεότητα, αλλά και την  επιχειρηματικότητα. Μάλιστα πρόσφατα  ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης παρουσίασε  το νεοσυσταθέν  Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας στον Πειραιά και τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις και εν μέσω πανδημίας. Στην ημερίδα, απολύτως εξειδικευμένοι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας δίνουν εργαλεία κατανόησης του νέου Λυκείου, υποστηρίζοντας τις  αποφάσεις των μαθητών για την οποιαδήποτε επιλογή σχολής και συνεπώς σταδιοδρομίας.  Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά εδώ και δύο χρόνια στοχεύει στην παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών στα μέλη του, αλλά και στον γενικότερο πληθυσμό, όχι στα στενά όρια του παρελθόντος, αλλά στα όρια των απαιτήσεων μιας σύγχρονης κοινωνίας».