ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο δεν κατέρρευσε

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Mε την κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι δραματική και τον αριθμό των κρουσμάτων να μην υποχωρεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινωνία λέγοντας ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την στήριξη του ΕΣΥ.

Εξαπολύει επίθεση στην Αντιπολίτευση που μιλά για κίνδυνο μετατροπής της Ελλάδας σε Μπέργκαμο και προσπαθεί να αντικρούσει τις κατηγορίες για «πολύ λίγα, πολύ αργά» για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να είναι ψηλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, τόνισε ότι γίνονται περισσότερα τεστ και επανέλαβε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς την Κυριακή καταγράφηκαν 240 εισαγωγές ασθενών COVID μόνο στην Αττική .

Όταν ρωτήθηκε αν βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος είπε ότι «θα είναι δύσκολη κι αυτή η εβδομάδα» και από την επόμενη, όπως άφησε να εννοηθεί, ίσως δούμε στοιχεία σταθεροποίησης, που θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται.

Κινδυνεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο;

Ενοχλημένος φάνηκε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, από τον παραλληλισμό της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα στο τρίτο κύμα της πανδημίας με την εφιαλτική εικόνα που επικρατούσε στο Μπέργκαμο στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ο υπουργός είπε ότι δεν του αρέσουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί και κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι τους χρησιμοποιεί για να σκορπίσει τον πανικό κάτι που δεν βοηθάει κανέναν αυτή τη στιγμή.

Έχουμε οργανωμένο σχέδιο, ικανό να αντιμετωπίσει και τα πολύ δύσκολα, τόνισε ο υπουργός, περιγράφοντας τι έχει πράξει η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του ιού, αλλά και την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Δεν δίστασε μάλιστα να αναφέρει εκφράζοντας βαθιά ενόχληση για την κριτική της Αντιπολίτευσης ότι «Ευτυχώς για την κοινωνία και την Ελλάδα και δυστυχώς για την Αντιπολίτευση, Μπέργκαμο η Ελλάδα δεν έχει γίνει. Είμαστε εδώ και στηρίζουμε το ΕΣΥ που στέκεται όρθιο, ένα σύστημα που δεν κατέρρευσε».

Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο υπουργός απαρρίθμησε για άλλη μια φορά τις προσλήψεις γιατρών που έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και ιδιώτες γιατρούς.

Διαβεβαίωσε ότι θα εξακολουθήσει να γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση του ΕΣΥ, μην αποκλείοντας νέες επιτάξεις αν και ανέδειξε την καλή συνεργασία του ιδιωτικού τομέα υγείας με την κυβέρνηση.

«Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες» μας ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε και διευκρίνισε ότι «όταν σήμερα μιλάμε για Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιλάμε για όλες τις υπηρεσίες παροχής Υγείας στη χώρα, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών νοσοκομείων».

Ο Β.Κικίλιας είπε πως «ό, τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα».

Δεν έχει μείνει νοσηλευτής στην αγορά

Απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης ότι αν η κυβέρνηση είχε κάνει έγκαιρα προσλήψεις δεν θα χρειαζόταν η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε τα περί 1.400 προσλήψεων μόνιμων γιατρών και 10.000 επικουρικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει μείνει στην αγορά γιατρός με ειδικότητα συναφή με τον κοροναϊο και νοσηλευτής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επίταξης των γιατρών είπε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που μόνο 61 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ίδιου αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

«Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνο 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν για να τους ευχαριστήσω» τόνισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει μείνει πλέον νοσηλευτής στην «αγορά» και δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ» τόνισε.

Αναφερόμενος τέλος στους εμβολιασμούς, είπε ότι αναμένεται να γίνουν 1.5 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσα στον Απρίλιο ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπερδιπλασιαστούν οι δόσεις εμβολίων που θα διαθέτουμε στην χώρα.