Σεραφείμ & Ιωσήφ στην Πανήγυρη του Ιερού Ναού Υπαπαντής στα Ταμπούρια


O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ χοροστάτησε προχθες στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου Πειραιώς και κήρυξε τον Θείο λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η εορτή της Υπαπαντής στέκεται στο μέσον των μεγάλων δεσποτικών εορτών. Σαράντα ημέρες μετά την του Χριστού γέννησιν η εορτή της Υπαπαντής μάς προετοιμάζει για τα γεγονότα του Πάθους και της Αναστάσεως του Κυρίου.
  

Ο άγιος Συμεών ο θεοδόχος προφητεύει στην Υπεραγία Θεοτόκο το επί σταυρού πάθος του Κυρίου, το οποίο παραλληλίζει με τον σπαραξικάρδιο πόνο της διελεύσεως της πολεμικής ρομφαίας στα ενδότερα της παναγίας ψυχής της Θεοτόκου.
Εξάλλου, το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού προφητεύεται από τον βρεφοκρατούντα Συμεών, ο οποίος προεξαγγέλλει ότι η Ανάστασή Του αποτελεί «σημείον αντιλεγόμενον» και αμφισβητούμενον από τα χείλη των πολλών μέχρις των ημερών και δυστυχώς, έως εσχάτου της ιστορίας.
Χθες το πρωϊ, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε δισαρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ψάλθηκε μεθέορτος Εσπερινός.

Το πρωί της 2 Φεβρουαρίου 2021, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Πειραιώς τελέσθηκε δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος άγιος Προικοννήσου, ο οποίος ανέλυσε λεπτομερώς την εικόνα της εορτής της Υπαπαντής, αναφερόμενος σε λεπτομέρειες της δεσποτικής εορτής και τονίζοντας το μεγάλο θεολογικό νόημα για τον πνευματικό αγώνα κάθε Χριστιανού.

Τόσο ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, όσο και η Πανηγυρική δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής αναμεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας προς παρηγορίαν των ευσεβών Χριστιανών, οι οποίοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις ακολουθίες εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού.

Το απόγευμα της Τρίτης στις 17:00 τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και η ακολουθία του Κτητορικού μνημοσύνου, ενώ την Τετάρτη το πρωϊ, 07.00-09.00, θα τελεσθεί όρθρος και Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Συμεών του θεοδόχου και εν συνεχεία, μνημόσυνο των κτητόρων του Ιερού Ναού.

Σύμφωνα με το λοιπό πρόγραμμα της πανηγύρεως, σήμερα, Τετάρτη, 7.00-9.00, Όρθρος και Θεία. Λειτουργία επί τη μνήμη του αγίου Συμεών του θεοδόχου.
Ο ναός θα είναι ανοιχτός για προσκύνημα των πιστών από τις 7.00 το πρωϊ έως τις 8.30 μμ.