ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: «Σα βγεις στον πηγαιμό… για το 4ο Μνημόνιο!»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ανακοίνωση-κόλαφο για την ψήφιση των νέων επονείδιστων μέτρων από τη Κυβέρνηση του Αλ.Τσίπρα που αποτελούν και με τη βούλα το 4ο μνημόνιο εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή τη χθεσινή ψήφιση των νέων επώδυνων φορολογικών μέτρων, είναι προφανές πως με εξαντλημένη την φοροδοτική ικανότητα, ο φαύλος κύκλος ύφεσης και από-επένδυσης βαθαίνει και ελαχιστοποιεί τα κίνητρα επιχειρηματικής δράσης και εργασίας, γιγαντώνοντας την τάση για φορο-αποφυγή και την αποχώρηση των επιχειρήσεων από την χώρα, που απλά ακολουθούν στη μετανάστευση το πολύτιμο ανθρώπινο εθνικό μας κεφάλαιο τους … «εξαγώγιμους» νέους μας.

Οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στους εταιρικούς φόρους, τη διανομή μερισμάτων, τον ΕΝΦΙΑ, του ποσοστού ΦΠΑ και του φόρου αλληλεγγύης και πάλι δεν θα είναι αρκετές, εάν πρόθεση της Κυβέρνησης παραμείνει η προστασία της «ιερής αγελάδας» των κρατικών δαπανών, όπως ακούσαμε ακόμα και από υπουργικά χείλη.

Καμία συζήτηση για ουσιαστική περικοπή περιττών δαπανών του Δημοσίου σε τομείς χωρίς ουσία και ανταποδοτικότητα και δυστυχώς ελάχιστα μετρήσιμα αποτελέσματα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, καθώς ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται σε καταστολή.

Όλο και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας πια αντιλαμβάνεται το οικονομικό αδιέξοδο και το καθοδικό σπιράλ που οδηγεί σε περαιτέρω υφεσιακά μέτρα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων και σε απουσία επενδύσεων λόγω των εξοντωτικών φόρων. Άλλωστε, το εάν ένα καράβι βουλιάξει αφορά όλους τους επιβαίνοντες...

Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα να αλλάξει οικονομικό μοντέλο, με αναγέννηση της ιδιωτικής οικονομίας, στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων και προσέλκυση νέων επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μπούμε σ’ ένα νέο κύκλο, πατώντας στα πόδια μας και ανακτώντας την εθνική μας αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση.

Την ώρα που κάθε επιχείρηση έχει ήδη αγορασμένο στο πρώτο της συρτάρι το λουκέτο, αδυνατούμε να καταλάβουμε και μας θλίβει το γεγονός, ότι οι εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες θέσεις των κοινωνικών εταίρων δεν εισακούστηκαν, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την επιχειρηματικότητα και μάλλον δεν έχει αντιληφθεί τη συνεισφορά μας στην εθνική οικονομία. Παράλληλα, επιμένει στην ίδρυση δημοσίων φορέων αμφιβόλου χρησιμότητας, ανεβάζοντας το κόστος του κράτους.

Το ελληνικό εμπόριο ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές των αντοχών του. Δεν δεχόμαστε πια να αποτελούμε τον εύκολο και μόνιμο στόχο ενός αποτυχημένου συστήματος. Δεν ανεχόμαστε πια να πληρώνουμε με αίμα την απόφασή μας να κρατήσουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις μας στη χώρα που αγαπάμε.